MZe ve středu zahájí audit v Budějovickém Budvaru

31.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. ledna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství ve středu zahájí audit v národním podniku Budějovický Budvar, řekl dnes ČTK mluvčí ministerstva Jan Žáček. Poslední podobná kontrola se konala v roce 2003. Již minulý týden ministerstvo částečně obměnilo dozorčí radu pivovaru.

Americká pivovarnická společnost Anheuser-Busch nedávno koupila druhý pivovar v největším jihočeském městě, Budějovický měšťanský pivovar, a dostala se tak k části jeho registrovaných ochranných známek s názvem Budweiser Bier. Podle odborníků si tím Američané zároveň otevírají cestu k případné privatizaci Budvaru.

Jak dnes ČTK potvrdil Žáček, v uplynulém týdnu Budvar navštívil náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který zde představil nového člena dozorčí rady, právníka Tomáše Jindru. Ten ve funkci vystřídal bývalého člena ODS, dnes nezařazeného poslance Michal Doktora. Druhým novým členem dozorčí rady je jihočeský podnikatel a člen Věcí veřejných Jiří Lexa, který zaplnil dlouhodobě uvolněné místo ve dvanáctičlenné dozorčí radě. O personálních změnách v dozorčí radě již v pondělí informovaly Hospodářské noviny (HN).

Náměstek Boček si během návštěvy pivovaru nechal v pivovaru předložit některé doklady. "Předložené podklady zejména ve známkoprávní oblasti neposkytly zcela uspokojivou odpověď na možná rizika, je ovšem předčasné dělat jakékoliv závěry," uvedl Žáček. Stěžejní výsledky podle něj má přinést právě audit.

Označení Budweiser používá nejen měšťanský pivovar, ale ve světě ještě častěji Budvar. Oba pivovary se se společností Anheuser-Busch, která je od roku 2008 součástí největší světové pivovarnické společnosti Inbev, o název Budweiser soudí již téměř 34 let.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK