Pivovar Carlsberg zvýšil provozní zisk o dvě třetiny

20.02.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Provozní zisk dánského pivovaru Carlsberg ve čtvrtém čtvrtletí stoupl zhruba o dvě třetiny na 1,8 miliardy dánských korun (šest miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Dodala, že hodlá získat plnou kontrolu nad svou ruskou divizí Baltika.

 

Tržby společnosti stouply o 11 procent na 14,9 miliardy dánských korun. "Ačkoli byl rok 2011 náročný kvůli stoupajícím nákladům a obtížnému ruskému trhu, naše aktivity v severní a západní Evropě a Asii si nadále vedly dobře," uvedl generální ředitel podniku Jorgen Buhl Rasmussen. V letošním roce nicméně firma počítá se stagnací provozního zisku.

 

Společnost oznámila, že hodlá předložit nabídku na koupi zbývajících 15 procent akcií divize Baltika, které ještě nevlastní. Dodala, že náklady na zvýšení podílu v Baltice na sto procent by mohly činit až 6,5 miliardy dánských korun (téměř 22 miliard Kč).

 

Firma minulý měsíc uvedla, že v letošním roce očekává oživení poptávky na svém klíčovém ruském trhu. Dodala však, že pokles prodeje na trzích v západní Evropě by se během příštích tří let mohl prohloubit kvůli negativním důsledkům dluhové krize.

 

Carlsberg již koncem listopadu oznámil, že hodlá zrušit až 150 pracovních míst kvůli obtížným a nejistým podmínkám na evropských trzích, ze kterých pochází polovina jeho zisků. V Rusku Carslberg vytváří téměř třetinu svých tržeb.

 

Carlsberg je čtvrtým největším producentem piva na světě, mezi jeho nejznámější značky patří Carlsberg, Tuborg, San Miguel či Kronenbourg. Firma úzce spolupracuje s Budějovickým Budvarem, který je od června 2007 výhradním importérem Carlsbergu do České republiky. Carlsberg se naopak stará o prodej produktů Budvaru na některých zahraničních trzích.

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK