Leniency program: Proti kartelům a manipulaci s veřejnými zakázkami

22.02.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vláda schválila návrh zákona, kterým by mělo dojít k úpravě zákona o ochraně hospodářské soutěže a trestní zákoník. Smyslem úpravy je zakotvit do zákona tzv. leniency program, který je zaměřen proti kartelům, a to zejména dohodám o cenách, rozdělení trhu a manipulaci s veřejnými zakázkami.

Smyslem navrhované právní úpravy je zakotvit do zákona tzv. leniency program (program shovívavosti), a to jednak s ohledem na právní jistotu žadatelů o upuštění od potrestání pokutou nebo její snížení, jednak z důvodu nezbytnosti sladění fungování programu leniency s dalšími právními instituty, zejm. přístupu do spisu a trestní odpovědností.


Leniency program je zaměřen proti horizontálním dohodám (kartelům), především pak tvrdým (hard-core) kartelům, a to zejména dohodám o cenách, rozdělení trhu a manipulaci s veřejnými zakázkami (bid rigging), které jsou ze strany jejich účastníků mimořádně pečlivě utajovány a mohou, pokud nejsou vyzrazeny „zevnitř“ ze strany jejich účastníků, trvat i desítky let.


Leniency program má i svou preventivní funkci. Účastníci kartelu si nemohou být jisti nekonečnou loajálností svých členů. Leniency faktor tak působí jako jakýsi odstrašující faktor při fázi úvah o uzavření nezákonných dohod.


Odhalením kartelu je možné se vyhnout sankcím


Zákon o ochraně hospodářské soutěže by měl být zejména upraven v tom smyslu, že pokud Úřad uzná soutěžitele vinným z přestupku nebo správního deliktu týkajícího se zakázaných dohod, rozhodne současně o upuštění od uložení sankce nebo snížení pokuty, která by jinak byla uložena, pokud poskytne soutěžnímu úřadu o zakázané dohodě, jíž se účastní, takové informace, které umožní daný kartel odhalit a odstranit.


Odpuštění sankcí by nemělo jít zneužít


Pro úplnost je třeba poznamenat, že od sankce nelze upustit v případě, že oznamovatel činil nátlak na ostatní soutěžitele, aby se na této dohodě účastnili. Má se tak předejít zneužívání tohoto institutu, které by v extrémním případě mohlo vést k tomu, že by se určitý soutěžitel zbavil svých konkurentů tím, že by je přiměl k uzavření zakázané dohody a vzápětí je „udal“ Úřadu.


V návaznosti na realizaci leniency programu se také navrhuje úprava problematiky přestupků, resp. správních deliktů, přičemž se navrhuje úprava v oblasti přestupků, resp. správních deliktů v případě nesplnění závazků, které soutěžitelé sami navrhli v případě řízení o povolení spojení soutěžitelé (tzv. fúze soutěžitelů).


Zákaz účasti na veřejných zakázkách tomu, kdo se dopustí správního deliktu


Dále je navrhována změna spočívající v zákazu účasti na veřejných zakázkách těm subjektům, jež se dopustí správního deliktu spočívajícího v uzavření zakázané dohody. Jedná se o opatření, které by mělo přispět k větší transparentnosti a efektivnost zadávání zakázek, resp. koncesí s ohledem na hospodárnost a účelnost.


Trestní zákoník by pak měl být doplněn o ustanovení o účinné lítosti v souvislosti s upuštěním od potrestání nebo snížením pokuty za účast na zakázané dohodě. Trestní odpovědnost za trestný čin porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže v případě splnění podmínek dle zákona o ochraně hospodářské soutěže pro upuštění od potrestání nebo snížení pokuty zaniká.


Autor působí jako advokát v KPMG Legal. KPMG Česká repulika

Autor článku

Martin Hrdlík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU