Ceny ropy po zmírnění obav o dodávky ze Saúdské Arábie klesají

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. března (ČTK) - Ceny ropy dnes dopoledne na trhu klesají a ropa Brent se propadla pod 125 dolarů za barel. Zmírnily se totiž obavy z přerušení dodávek ze Saúdské Arábie, které naopak ve čtvrtek zapříčinily růst ceny o pět procent na nejvyšší hodnoty za 11 měsíců. Investoři také čekají, že poptávka po ropě se v nejbližší době sníží.

V 11:00 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 1,38 dolaru na 124,82 dolaru za barel, když předchozí den uzavřela na 126,20 USD, nejvýše od dubna 2011. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 81 centů na 108,03 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Ropa ve čtvrtek stoupla v reakci na zprávu íránských médií o požáru ropovodu v Saúdské Arábii. Později však své zisky částečně smazala, protože agentura CNBC s odvoláním na zástupce saúdskoarabského ropného průmyslu uvedla, že zpráva není pravdivá.

Trhy s ropou jsou v letošním roce napjaté kvůli hrozbě přerušení dodávek z Íránu. Důvodem je spor mezi Íránem a západními zeměmi o íránský jaderný program. Nervozitu na trhu zvyšují také problémy s těžbou ropy v Súdánu, Jemenu, Sýrii a Severním moři.

Podle analytiků by v nejbližších týdnech mohlo trh s ropou ovlivňovat teplé počasí v Evropě a Asii. To přinese i nižší poptávku po ropě a ceny by se mohly dále snižovat. Pokud nedojde k eskalaci sporu s Íránem, měla by ropa Brent klesnout pod 120 dolarů.

Írán je pátým největším těžařem ropy na světě. USA a Evropská unie uvalily embargo na dovoz ropy z Íránu, což na trhu vyvolalo obavy o dostatek dodávek. Americký ministr pro energetiku Steven Chu však ujistil, že světoví producenti ropy mají dostatek volné těžební kapacity, aby mohli uspokojit výpadek z Íránu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 124,82 126,20 New York - Nymex WTI duben 108,03 108,84

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK