Akcie Yelp debutovaly růstem o více než 65 procent

02.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. března (ČTK) - Americká společnost Yelp dnes vstoupila na burzu v New Yorku, kde byl o její akcie v rámci primární veřejné nabídky (IPO) nebývalý zájem. Hned po otevření prudce zpevnily a během dopolední části obchodování přidávaly více než 65 procent. Tržní hodnota firmy tak dosáhla skoro 1,5 miliardy dolarů (asi 28 miliard Kč).

Yelp poskytuje spotřebitelské recenze. Počáteční cena akcií byla stanovena na 15 dolarů za kus, což bylo nad předpokládaným pásmem 12 až 14 dolarů. Po zahájení obchodování kurz vzrostl nad 24 dolarů a během dopoledne se vyšplhal až na 26 dolarů.

Tržní kapitalizace firmy tak po růstu akcií představuje sedmnáctinásobek tržeb z loňského roku. Zájem o akcie posiluje silný růstový trend na trhu místní reklamy, kde se firma pohybuje.

Web společnosti Yelp má více než 25 milionů recenzí, které se věnují široké škále služeb místních firem. Hodnotí prakticky vše, od instalatérů, přes ševce, restaurace, až po noční kluby.

Firmu Yelp v roce 2004 založili bývalí inženýři společnosti PayPal Jeremy Stoppelman a Russel Simmons. Stoppelman tehdy potřeboval doktora, ale vyhledávače mu ukázaly jen odkazy na zdravotní pojišťovny. V rozhovoru ve finanční televizi CNBC dnes Stoppelman řekl, že chce z podniku vytvořit něco jako Amazon.com místního reklamního trhu. Amazon je klíčovým světovým hráčem na trhu on-line prodeje knih, hudby a dalšího zboží.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK