Firmě Proview, která se soudí s Applem, údajně hrozí likvidace

05.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 5. března (ČTK) - Nad čínskou společností Proview Electronics, která se soudí s americkou firmou Apple o právo používat název iPad, údajně visí hrozba likvidace. Podle agentury Nová Čína věřitel firmy Proview, společnost Fubon Insurance, po firmě žádá, aby jí splatila dluh v přepočtu 8,68 milionu dolarů (asi 162,3 milionu Kč). Zároveň už prý podala žádost, aby byl na Proview prohlášen konkurz.

Čínská součást společnosti Proview sídlí v jihočínském Šen-čenu. Jeden z činitelů tamního soudu řekl, že oznámení v této záležitosti očekává brzy. "Je to citlivý případ v citlivé době. Nebudeme tedy poskytovat žádný komentář, ani uvolňovat žádné informace. Oznámení budeme mít brzy," cituje činitele agentura Reuters.

Právní zástupce společnosti Proview Ma Tung-siao řekl, že finanční problémy firmy by na průběh soudního sporu s Applem neměly mít vliv. Apple se odvolal proti rozhodnutí soudu nižší instance, který dal ve sporu zapravdu čínskému podniku.

Apple a Proview vedou spor o to, zda společnost Proview v roce 2009 Applu prodala práva užívat název iPad v pevninské Číně, anebo ne. Číňané tvrdí, že právo k názvu nadále mají, Apple však tvrdí, že práva koupil a řádně za ně zaplatil. Podle Proview se prodejní cena 35.000 liber (asi milion Kč) nevztahovala na užívání názvu iPad v pevninské Číně, neboť vlastníkem názvu byla pevninská součást Shenzhen Proview Technology.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK