Americké akcie zahájily týden poklesem, euro se vrátilo k růstu

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. března (ČTK) - Americké akcie zahájily týden poklesem, za kterým stály především obavy investorů z pomalejšího růstu čínské ekonomiky. Investoři také sledují rozhodující fázi řecké dluhové krize a poslední přípravy na výměnu řeckých státních dluhopisů. Na devizových trzích kolísal kurz eura, měna se ale nakonec vydala vzhůru.

Dow Jonesův index odepsal 14,76 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,11 procenta na hodnotě 12.962,81 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,39 procenta na 1364,33 bodu, výraznější ztráty měl index Nasdaq Composite, který oslabil o 0,86 procenta na 2950,48 bodu.

Čína snížila cíl růstu hrubého domácího produktu na letošní rok na 7,5 procenta, zatímco dosud držela cíl na osmi procentech. Čínská ekonomika ale dosavadní cíle vždy překonávala a podle analytiků je i teď pravděpodobné, že reálný růst se bude pohybovat kolem osmi procent.

"Každého to vyděsilo. Začalo to v Asii, přeneslo se to do Evropy a dostalo se to až sem," řekl k pondělnímu vývoji na akciových trzích v USA šéf investiční společnosti ICAP Equities Ken Polcari. "Oni předpovídají o trochu slabší růst, aby měli pod kontrolou inflaci," dodal.

Obavy, že druhá největší ekonomika světa poroste pomaleji, se nepříznivě podepsaly na akciích základních materiálů. Pokles akciových indexů v USA nedokázala zastavit ani příznivější statistika o rychlejším růstu aktivity v rozsáhlém sektoru služeb v USA.

Na devizových trzích se po výraznějším kolísání vrátil k růstu kurz eura. Jednotná evropská měna se tak vůči dolaru odpoutala od nejnižších hodnot za poslední dva týdny. Dolů se naopak vydal australský dolar, který je jako takzvaná komoditní měna hodně závislý na stavu poptávky v Číně. Za pozornost stojí i zpráva, že Peking nechá kurz jüanu, aby se pohyboval v širším pásmu než dosud.

Euro nejprve oslabilo na 1,3158 USD, později ale část ztrát smazalo a dostalo se na 1,3222 USD s denním nárůstem o 0,2 procenta. Dolar k japonskému jenu odepsal 0,5 procenta na 81,41 JPY, australský dolar proti americkému oslabil o 0,6 procenta na 1,0625 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK