Japonské akcie pokračují v poklesu, oslabují i komoditní měny

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. března (ČTK) - Akcie na burze v Tokiu dnes pokračovaly v poklesu a investoři dál vybírali zisky. Trh postrádá impulzy k dalšímu růstu, naopak nepříznivě na něj působí vyhlídky slabšího růstu čínské ekonomiky a s ním spojený předpoklad nižší poptávky po surovinách. Na devizových trzích klesaly především takzvané komoditní měny, což je hlavně australský a novozélandský dolar.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 60,96 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 0,63 procenta na 9637,63 bodu. Navázal tak na pondělní propad, kdy odepsal 0,8 procenta, i když ještě v polovině minulého týdne se nacházel blízko sedmiměsíčního maxima těsně pod hranicí 9900 bodů. Širší index Topix dnes klesl o 0,66 procenta na 827,35 bodu.

Japonské akcie v únoru podle hlavního indexu přidaly asi 10,5 procenta, podle analytiků je tedy snaha investorů vybrat část zisků namístě. Na trhu ale obecně zůstává optimismus, ceny některých akcií jsou stále nízko a růstu cen částečně nahrává i slabší kurz jenu.

Automobilka Honda Motor oslabila o 1,9 procenta, zatímco akcie koncernu Sony odepsaly 0,8 procenta a Panasonic ztratil 2,1 procenta. Ztrátám se nevyhnuly ani finanční tituly, například akcie předního makléřského domu Nomura Holdings odepsaly 1,3 procenta. Investoři se místo toho soustředili na takzvané defenzivní sektory, jako je farmacie.

Na devizových trzích se investoři zaměřili na takzvané komoditní měny, což je například australský či novozélandský dolar. Australská centrální banka podle očekávání nechala základní úrok na 4,25 procenta, neboť počítá se solidním hospodářským růstem, nechala si ale i prostor pro jeho snížení. Japonský jen vůči dolaru zpevnil, podle analytiků ale nelze čekat pokračující růst.

Euro k dolaru se prodávalo za zhruba 1,3198 USD, během obchodování ale spadlo až na 1,3160 USD. Proti australskému dolaru se kurz jednotné evropské měny pohyboval kolem 1,2418 AUD, zatímco v pondělí euro zpevnilo o téměř jedno procento. Proti novozélandskému dolaru euro přidalo asi 0,6 procenta na 1,6199 NZD. Japonský jen k dolaru zpevnil na 81,39 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK