Slovenská ekonomika v závěru loňska zrychlila růst na 3,4 pct

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí loňska zrychlila tempo meziročního růstu na 3,4 procenta ze tří procent v předchozích třech měsících. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad z února. Za celý minulý rok hrubý domácí produkt (HDP) Slovenska vzrostl o 3,3 procenta, rok předtím přidal o revidovaných 4,2 procenta.

 

Exportně orientovanou ekonomiku ve čtvrtém čtvrtletí táhl hlavně vývoz zboží a služeb. Spotřeba domácností a vlády pokračovala v poklesu. Po očištění o sezonní vlivy si slovenský HDP mezičtvrtletně polepšil o 0,9 procenta.

Analytiky překvapil už únorový odhad o vývoji hospodářství. Ekonomové totiž původně předpokládali, že tempo růstu hospodářství země v závěru loňska přibrzdí ke dvěma procentům.

V letošním roce se čeká výraznější zpomalení slovenské ekonomiky. Ministerstvo financí minulý měsíc zhoršilo výhled růstu HDP na 1,1 procenta z dřívějších 1,7 procenta. Důvodem je dluhová krize v eurozóně, která kvůli úsporným opatřením jednotlivých států patrně negativně poznamená slovenský export.

Nezaměstnanost, která patří k největším problémům Slovenska, v posledním čtvrtletí loňska stoupla na 14 procent z 13,1 procenta ve třetím kvartálu. Za celý minulý rok míra nezaměstnanosti činila 13,5 procenta, proti předchozímu roku klesla o 0,9 procentního bodu.

Průměrná mzda v zemi v uplynulém roce sice stoupla meziročně o 2,2 procenta na 786 eur (19.447 Kč), po očištění o inflaci reálný plat ale klesl o 1,6 procenta. To znamená, že Slováci si za průměrný výdělek mohli koupit méně zboží.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK