NWR plánuje pro letošek investice za šest miliard

06.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Těžební společnost New World Resources (NWR), do které patří například OKD a.s., plánuje pro letošní rok investice ve výši 250 milionů eur (asi 6,2 miliardy korun). Zhruba sto milionů firma vyčlení na údržbu existujících provozů, stejnou částku dá na rozvoj těžby v Česku, 40 až 50 milionů eur investuje do rozvoje polského dolu Dembieńsko. Vyplývá to z informací, které dnes na konferenci Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku uvedl Tomáš Píša z NWR.

 

Náklady na nový důl v Polsku podle něj souvisejí se zahájením výstavby vstupu do podzemí. "Teprve až je vystavěn přístup, tak je možné nakupovat technologie a tyto technologie tam investovat," řekl Píša.

Dnes uvedl, že náklady na celou výstavbu dolu jsou 411 milionů eur (10,2 miliardy Kč). Firma zahájila investici loni v prosinci, hotovo má být v roce 2017. Podle Píšy roční produkce dolu bude dva milionu tun černého uhlí, z toho sedm osmin bude koksovatelné uhlí pro průmysl.

Větší část letošních investic NWR směřuje především do provozů v České republice, zejména do dolů OKD. Podle Píšy se výše investic v posledních letech významně nemění.

Těžební společnosti New World Resources, majitelce černouhelné firmy OKD, loni klesl zisk meziročně o 44 procent na 130 milionů eur (asi 3,3 miliardy korun). Tržby stouply meziročně o tři procenta na 1,63 miliardy eur (zhruba 41 miliard korun).

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku čtyři doly. Dalšími dceřinými firmami NWR jsou producent koksu OKK Koksovny a polská NWR Karbonia, která připravuje v Dębieńsku otevření nového dolu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK