E15: Dražby nepotřebného majetku vynesly Lesům ČR 700 milionů Kč

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 7. března (ČTK) - Prodej nepotřebného nemovitého majetku Lesů ČR (LČR), který státní podnik zahájil předloni na podzim, dosud vynesl 700 milionů korun. Podle dnešního E15 to vyplývá z údajů, které deníku poskytli zástupci dražebních firem Clanroy a Prokonzulta. LČR si je vybraly v létě 2010 ve výběrovém řízení za 68 milionů korun.

Výnos je podle listu srovnatelný s plánem, který LČR měly při zahájení prodejů. Velkou část objektů se ale podařilo vydražit až na druhý pokus po snížení nejnižšího podání, tedy nejnižší částky, za niž šel objekt koupit.

Clanroy zorganizovala 1100 dražeb včetně opakovaných pro 627 souborů nemovitostí, z nichž nového majitele našlo 392. To Lesům ČR přineslo 540 milionů korun. Prokonzulta ze 190 dražeb uspěla ve 117 případech, což vyneslo státnímu podniku dalších 164 milionů korun.

"Nejvíce se dražily chaty či rodinné domky na horách a poblíž sjezdovek, rodinné domky, ve kterých byli nájemci, hájenky v lesích a rodinné a bytové domy blízko větších měst," řekla deníku ředitelka firmy Clanroy Dana Hunčovská.

Nejúspěšnější lokality podle největšího podílu prodaných objektů byly Brno, Zlín, Boubín či Konopiště. Nejmenší zájem byl o nemovitosti v severních Čechách, na Plzeňsku a Karlovarsku.

Podle původních informací Lesů ČR mělo jít do prodeje během dvou let zhruba 1300 objektů. Smlouvy s dražebními firmami vypršely loni na podzim a nové LČR neuzavřely. Další nemovitý majetek k prodeji za miliony korun nyní podnik nabízí na svých webových stránkách, napsal dnešní E15.

jap

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK