Pojištění proti zlodějům

22.12.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Dostane-li se platební karta do rukou zkušeného podvodníka, může to pro jejího pravého majitele znamenat nejen velké problémy, ale především velké škody. Ochranu před nimi nabízí pojištění platební karty pro případ jejího zneužití.

V případě odcizení či ztráty platební karty je nutné okamžitě tuto událost nahlásit bance, která kartu vydala a kartu zablokovat. Ne vždy to však znamená, že má klient vyhráno a nemůže o své peníze přijít. Ztrátu platební karty totiž řeší každá banka jinak a záleží pouze na konkrétních smluvních ujednáních. Každá banka má svá vlastní pravidla. Většina z nich přebírá odpovědnost za ztráty vzniklé zneužitím karty až od půlnoci dne, kdy byla ztráta nahlášena. Některé banky dokonce při přebírání odpovědnosti rozlišují mezi elektronickými a embossovanými kartami (karta s plasticky vyraženým číslem a jménem klienta, která se používá pro platby přes tzv. žehličky). Nicméně obezřetné zacházení a včasné ohlášení krádeže je základem úspěchu.

Leckterý vykutálený zloděj však stihne kartu zneužít ještě během doby, kdy banka odpovědnost nepřevzala, a to i když si majitel všimne ztráty karty ihned. Právě proto začaly banky svým klientům nabízet možnost pojistit se pro případ zneužití platební karty v případě její ztráty nebo odcizení. Platí však, že se pojištění nevztahuje na transakce provedené s použitím PIN a na transakce provedené bez fyzického předložení platební karty.

Jaká je tedy současná nabídka pojištění proti zneužití platební karty u jednotlivých bank? Z čeho můžete vybírat?

Česká spořitelna
Česká spořitelna nabízí pojištění zneužití platební karty v případě ztráty nebo odcizení ke všem debetním kartám. Karty Kredit+ MC Gold, Visa Gold debetní, Kredit+ Visa Gold a Visa Gold charge již ve své ceně tento druh pojištění zahrnují (pojistné krytí ve výši 50 tis. Kč).
Pojištění se vztahuje na transakce provedené v období začínající 72 hodin před koncem dne, ve kterém byla ztráta nahlášena bance a končí ve 24:00 téhož dne. Pojištění se nevztahuje na poplatky za zablokování karty a pořízení karty nové. Klient nemá žádnou spoluúčast.

Typ pojištění

Roční limit pojistného krytí v Kč

Roční cena pojistného v Kč

P 10

10 tis.

170

P 30

30 tis.

320

P 50

50 ti.

480

ČSOB
Pojištění lze sjednat ke všem kartám vydávaným ČSOB i k sadám karet
Pojištění ztráty a krádeže platební karty od ČSOB se vztahuje i na poplatky hrazené pojištěným za hlášení ztráty nebo odcizení karty a poplatky za vydání nové platební karty s původní platností. Pojištění se vztahuje na období 24 hodin před dobou telefonického nahlášení ztráty karty bance až do doby převzetí odpovědnosti bankou (tedy ve 24:00 hod dne, kdy byla událost ohlášena).

Varianta

Roční limit pojistného krytí v Kč

Spoluúčast

Roční cena pojistného v Kč

Basic

15 tis.

10 %, min. 300 Kč

150

Classic

50 tis.

10 %, min. 300 Kč

460

Super

85 tis.

10 %, min. 300 Kč, max. 5.000 Kč

800

Extra

200 tis.

5 %, min. 300 Kč

1.300

eBanka
Pojištění se u eBanky vztahuje na platební karty typu Standard/Classic, Business, Gold, Standard Charge nebo Business Charge vydané k Osobnímu nebo Firemnímu účtu.
Pojištění se vztahuje na neoprávněné transakce provedené v období, které začíná 5 kalendářních dní před koncem (24:00 hod) dne, ve kterém byla ztráta nahlášena. Klient nemá žádnou spoluúčast na škodách.

Varianta

Roční limit pojistného krytí v Kč

Roční cena pojistného v Kč

Roční zlevněné pojistné v Kč*

E 20

20 tis

230

195

E 30

30 tis.

290

246

E 40

40 tis.

360

306

E 50

50 tis.

480

408

E 80

80 tis.

720

612

*Při uzavření pojištění do konce roku, tedy do 31.12.2003 platí sleva 15 % na pojistném.

HVB Bank
Pojištění platební karty proti zneužití Safe od HVB Bank lze sjednat ke všem platebním kartám. Vztahuje se na transakce provedené od okamžiku, kdy došlo ke ztrátě nebo odcizení platební karty a končí ve 24:00 hodin dne, kdy byla ztráta nahlášena bance. Toto období však může být dlouhé maximálně 5 kalendářních dnů. Banka nevyžaduje žádnou spoluúčast klientů na škodách.

Varianta

Roční limit pojistného krytí v Kč

Roční cena pojistného v Kč

Varianta 1

20 tis.

200

Varianta 2

50 tis.

500

Raiffeisenbank
Pojištění od Raiffeisenbank je možné sjednat na všechny embosované debetní a kreditní karty - VISA Gold, MC Gold, VISA Business, MasterCard Business, VISA Classic a MasterCard Standard. Raffeisenbank nabízí pojistné plnění až do 10 tisíc Kč za jednu ztracenou nebo zneužitou kartu, avšak ve výši max. 30 tisíc Kč za všechny pojištěné karty jednoho držitele za každý pojistný rok. Cena pojistného je zahrnuta již v ceně karty.
Pojištění od Raiffeisenbank hradí finanční ztráty od začátku dne, kdy je odcizení či ztráta bance telefonicky nahlášena až do 24:00 hodin téhož dne. Pojištěný nemá žádnou spoluúčast na škodách.

Pojištění platebních karet proti jejich zneužití začne během prvních měsíců roku 2004 nabízet i Volksbank, a to v několika úrovních pojistného krytí.
Také Živnostenská hodlá službu zavést.  Jan Boček, ředitel marketingu Živnostenské banky k tomuto tématu uvedl: "Pojištění proti zneužití platební karty prozatím nenabízíme. Zavedení tohoto pojištění plánujeme, nicméně nyní nejsme schopni říci, kdy přesně bude tato služba zavedena."
Komerční banka přebírá odpovědnost při ztrátě  či krádeži okamžitě po nahlášení této události u všech elektronických karet a od nejblíže následující půlnoci u všech karet embosovaných.

 

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ