ČSOB se rozhodla připojit k výměně řeckých dluhopisů

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. března (ČTK) - Tuzemská ČSOB se rozhodla dnes přistoupit na návrh ohledně výměny řeckých dluhopisů. Na dotaz ČTK to sdělila mluvčí banky Pavla Hávová s tím, že to schválilo představenstvo banky. Na návrh již dříve přistoupila i Komerční banka. Držitelé řeckých dluhopisů se mají vyjádřit do čtvrtečního večera, zda přistoupí na výměnu dluhopisů, která je podmínkou pro poskytnutí další části mezinárodní finanční pomoci zadluženému Řecku.

"Dopad do zisku bude zanedbatelný, protože již ke konci roku jsme hodnotu řeckých dluhopisů snížili o 69 procent. Detaily zveřejníme v rámci výsledků za první čtvrtletí," řekla ČTK Hávová. ČSOB ve druhém čtvrtletí loni odepsala řecké dluhopisy za 1,306 miliardy korun, ve třetím čtvrtletí za dalších 1,046 miliardy korun a ve čtvrtém čtvrtletí za 725 milionů korun. ČSOB drží řecké státní dluhopisy v nominální hodnotě 177 milionů eur (4,4 miliardy Kč).

Jednorázové znehodnocení řeckých dluhopisů v držení ČSOB loni bance ubralo z čistého zisku 2,5 miliardy korun. ČSOB tak za loňský rok vykázala čistý zisk 11,17 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání pokles o 17 procent.

Komerční bance v loňském roce klesl meziročně čistý zisk o 28,9 procenta na 9,5 miliardy korun. Propad byl způsoben rovněž jednorázovým znehodnocením řeckých dluhopisů v držení banky, což jí ubralo z čistého zisku 5,4 miliardy korun. Řecké dluhopisy loni banka přecenila na čtvrtinu jejich původní hodnoty na 2,07 miliardy korun.

O výměně dluhopisů bude jednat podle informací ČTK i představenstvo tuzemské UniCredit Bank. "Ve spolupráci se skupinou UniCredit bude jednat o výměně řeckých dluhopisů i česká UniCredit Bank," řekl k tomu ČTK mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Celá skupina UniCredit již v úterý podle agentury Bloomberg potvrdila svou účast na jednání o výměně řeckých dluhopisů.

UniCredit Bank zatím výsledky za celý loňský rok nezveřejnila. Pode výsledků za tři čtvrtletí ovšem banka loni snížila hodnotu řeckých dluhopisů o téměř 2,1 miliardy korun. Nominálně tuzemská UniCredit Bank drží řecké dluhopisy za 120 milionů eur (2,97 miliardy korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK