IEA chystá regulaci břidlicového plynu, náklady to příliš nezvýší

07.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 7. března (ČTK) - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) na konci května doporučí vyspělým zemím pravidla regulace těžby břidlicového plynu z hlediska ochrany životního prostředí. Mezinárodní pravidla budou účinná, náklady na produkci plynu by ale nijak výrazněji zvýšit neměla, řekl dnes agentuře Reuters hlavní ekonom IEA Fatih Birol. Obavy ze znečištění se stávají v Evropě hlavní bariérou rozvoje potenciálně vysoce slibného a levného zdroje energie.

"Navrhneme regulační pravidla, která budou natolik přísná, že celý tento problém vyřeší, ale zároveň dají firmám prostor k pokračování v investičních projektech bez výraznějšího zvýšení nákladů produkce," řekl Birol ve Varšavě. Nová pravidla má IEA zveřejnit 29. května.

Činitel IEA se dnes ve Varšavě setkal s místními politiky a zástupci průmyslu. Polsko má podle odhadů největší zásoby nekonvenčního plynu v Evropě a má velký zájem o jejich rozvoj, protože je závislé na plynu z Ruska. Americký Úřad pro energetické informace odhadl loni těžitelné zásoby nového plynu v Polsku na 5,3 bilionu krychlových metrů, což by zemi stačilo na více než 300 let spotřeby. Tento měsíc polská vláda zveřejní vlastní odhad zásob.

Birol polské vládě rozvoj nalezišť břidlicového plynu důrazně doporučil. "Naše doporučení pro vládu je, aby pokračovali v pracích na zjišťování reálné velikosti zdrojů břidlicového plynu, snažili se o přípravu regulačního rámce a o získání podpory mezi obyvatelstvem," řekl. "Jsem si jist, že lidé v Polsku budou mít velký prospěch, pokud se tento sen stane skutečností, a podle nás na to mají velmi dobré šance," dodal ekonom IEA.

Břidlicový plyn již od základů transformuje energetický trh USA, ceny plynu zde prudce klesly a Amerika získala v plynu soběstačnost. Některé evropské země jako Francie a Bulharsko však již zakázaly i pouhý průzkum nového zdroje. V Evropě se šíří obavy z dopadu těžby na zásoby vody, které přiživuje šíření dezinformací o údajně snadném pronikání "nebezpečných chemikálií" do pitné vody.

Studie polského Geologického ústavu pro ministerstvo životního prostředí minulý týden konstatovala, že zkušební těžba břidlicového plynu metodou hydraulického štěpení čili frakování v severním Polsku vyloučila vliv na podzemní a povrchovou vodu či ovzduší. "Používaní kapalin bylo pod neustálou kontrolou a jejich nekontrolovaný únik nebyl možný," uvádí studie.

hp jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK