Investoři mají do večera vyjádřit zájem o výměnu dluhopisů Řecka

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soukromí investoři mají možnost se do dnešního večera přihlásit k dobrovolné výměně řeckých státních dluhopisů za nové. Výměna dluhopisů je důležitou součástí druhého záchranného úvěru 130 miliard eur (3,2 bilionu Kč) pro Řecko. Pokud by se zemi nepodařilo přilákat dostatečný zájem investorů, pomoc by nezískala a následoval by zřejmě chaotický bankrot.

 

Celková nominální hodnota dluhu určená pro výměnu činí 206 miliard eur. Pokud bude výměna úspěšně dokončena, měl by se státní dluh Řecka snížit ze současných 350 miliard eur o 107 miliardy eur.

Atény doufají, že se jim podaří získat souhlas držitelů nejméně 90 procent dluhu. Při nižší účasti může vláda k výměně zbývající investory donutit. Termín pro přihlášení k dobrovolné výměně může také vláda ještě prodloužit.

V rámci dohody o oddlužení soukromí držitelé dluhopisů vymění své znehodnocené státní dluhopisy za nové s nižší nominální hodnotou, delší dobou splatnosti a nižšími úroky. Na nominální hodnotě nových řeckých dluhopisů soukromí investoři ztratí 53,5 procenta. Celková ztráta má být ale až 74 procent.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK