Akcie v USA dopoledne díky naději na výměnu řeckého dluhu rostly

08.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. března (ČTK) - Americké akcie dnes druhý den za sebou posilují. Náladu na trhu zlepšila naděje, že Řecku se podaří dokončit dohodu o výměně dluhu, která má zabránit bankrotu země. Růst částečně zbrzdila zpráva o vývoji počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA za minulý týden.

V poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones stoupl o 0,4 procenta na 12.892 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 0,8 procenta na 1364 bodů. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o jedno procento na 2964 bodů.

Americké ministerstvo práce dnes uvedlo, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti se ve Spojených státech minulý týden zvýšil o něco více, než se čekalo. Čtyřtýdenní průměr však zůstává blízko nejnižší hodnoty za čtyři roky. V pátek má vláda zveřejnit údaje o vývoji nezaměstnanosti za únor.

Soukromí vlastníci řeckého dluhu mají do dnešního večera rozhodnout, zda vymění nynější řecké státní dluhopisy za nové s nižší hodnotou a delší dobou splatnosti. Výměna dluhopisů je podmínkou pro to, aby Řecko mohlo získat druhý záchranný úvěr od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Bez pomoci hrozí Řecku tento měsíc bankrot. Atény mají oznámit výsledky až v pátek ráno, podle zdrojů již nabídku přijalo 75 procent věřitelů. To je důležitá hranice pro to, aby výměna byla dokončena.

Dopoledne klesaly akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's kvůli slabšímu růstu tržeb v únoru. Pojišťovna AIG pak oslabila v reakci na zprávu, že americká vláda chce prodat akcie pojišťovny za šest miliard USD (asi 112 miliard Kč), napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK