Evropa podle Geithnera světovou ekonomiku ohrožuje méně

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. března (ČTK) - Díky opatřením, která Evropa přijala v rámci boje s dluhovou krizí, už nepředstavuje takovou hrozbu pro světovou ekonomiku. Ve čtvrtek to řekl americký ministr financí Timothy Geithner.

"V posledních několika měsících (Evropané) pracovali mnohem lépe na tom, aby (situaci) uchopili a lidi na celém světě ujistili, že chtějí rizika krize zvládnout, a to je velmi důležité," řekl podle agentury Reuters Geithner televizní stanici PBS. "Lidé tady ve Spojených státech si teď mohou být více jisti, že Evropa nezpůsobí velkou škodu globální ekonomice nebo naší ekonomice," uvedl v odpovědi na otázku, zda se Američané mohou domnívat, že "to nejhorší z finanční krize v Evropě" je za nimi.

Podle agentury AFP ale ministr podotkl, že cesta ven z krize bude ještě "dlouhá a obtížná".

Předluženému Řecku se zřejmě ve čtvrtek podařilo uskutečnit plán na seškrtání svého dluhu formou výměny dosavadních dluhopisů za nové s podstatně nižší nominální hodnotou a pozdějšími lhůtami splatnosti. Pokud by se zemi transakce nepodařila, pomoc by nezískala a následoval by zřejmě chaotický bankrot s možnými dopady na ekonomiky dalších zemí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK