ČSÚ zveřejní finální údaje o loňském vývoji ekonomiky

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český statistický úřad dnes zveřejní zpřesněný odhad vývoje HDP za rok 2011 a za loňské 4. čtvrtletí. Podle předběžných údajů publikovaných v únoru české hospodářství loni meziročně vzrostlo o 1,7 procenta, v samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 0,5 procenta. Mezičtvrtletně HDP naopak o 0,3 procenta klesl a Česko se tak podle analytiků technicky ocitlo v recesi, protože mezičtvrtletní HDP se snížil dvě čtvrtletí po sobě.

 

Česká ekonomika ve srovnání s rokem 2010 zpomalila růst, předloni HDP vzrostl o 2,6 procenta.

"Ztráta dynamiky se v české ekonomice koncem roku dále prohloubila. Negativní vývoj zvýrazňuje fakt, že jde o sezónně očištěná data. Bez sezónního očištění HDP zřejmě v posledním kvartálu roku klesl o 0,6 procenta," reagoval na předběžná čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Za negativním vývojem podle něj zřejmě stálo hlavně omezení investiční činnosti. Sobíšek ale nevyloučil, že ČSÚ nyní pesimismus zmírní, a to revizí třetího nebo čtvrtého čtvrtletí. Krátkodobé ukazatele z průmyslu, stavebnictví, maloobchodu či služeb ze čtvrtého čtvrtletí se nezdají být s takto hlubokým propadem HDP zcela v souladu, dodal.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK