Americké akcie ve čtvrtek posílily díky Řecku

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. března (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek posílily díky neoficiálním zprávám o tom, že do výměny řeckých dluhopisů se zapojil dostatečný počet soukromých věřitelů. Výměna dluhopisů je důležitou součástí druhého záchranného úvěru pro Řecko.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se zvýšil o 0,55 procenta na 12.907,94 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,98 procenta na 1365,91 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 1,18 procenta na 2970,42 bodu.

Podle zdrojů agentury Reuters se do výměny řeckých státních dluhopisů zapojilo více než 75 procent věřitelů, takže byla splněna podmínka pro její uskutečnění. Pokud by se zemi transakce nepodařila, nezískala by peníze k vyrovnání splatných dluhopisů a následoval by zřejmě již tento měsíc chaotický bankrot. Dnes by měli o osudu pomoci Řecku definitivně rozhodnout nejvyšší představitelé zemí Evropské unie.

Investoři čekají rovněž na dnešní údaje o únorovém vývoji trhu práce ve Spojených státech. Analytici předpokládají, že americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 210.000 nových pracovních míst.

Na devizovém trhu euro díky Řecku posílilo vůči dolaru i japonskému jenu. V závěru čtvrtečního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna posílila o 0,9 procenta na 1,3266 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK