ČSÚ: Meziroční inflace v únoru zrychlila na 3,7 procenta

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Míra inflace v ČR v únoru meziročně zrychlila na 3,7 procenta po lednových 3,5 procenta. V porovnání s letošním prvním měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, což bylo hlavně kvůli zdražení potravin a nápojů. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Analytici odhadovali stejný meziroční růst.

 

Meziroční růst spotřebitelských cen ovlivnily hlavně ceny za bydlení, potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení zdražil například zemní plyn o 25,1 procenta, elektřina o 4,2 procenta a teplo a teplá voda o 7,7 procenta. Čisté nájemné bylo vyšší o 5,2 procenta. Mezi potravinami podražil mimo jiné chleba o 16,6 procenta, běžné pečivo o 18,9 procenta, káva o 27,3 procenta a vejce dokonce o 39,2 procenta.

Zrychlení cenového růstu statistici zaznamenali i v oddíle ostatní zboží a služby, kde cena za pobyt v domově důchodců stoupla o 5,5 procenta. Ve stravování a ubytování to bylo u jídla v mateřských školách a ve školních jídelnách.

Naopak oděvy meziročně zlevnily, a to o 4,4 procenta. O 4,7 procenta klesly i ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost, o 1,2 procenta nábytku a bytového zařízení. Dál podle ČSÚ zlevňovala audiovizuální a fotografická zařízení a mobilní telefony. Z potravin bylo proti loňsku levnější ovoce o 2,9 procenta a zelenina o 11,2 procenta, z toho brambory o 40,1 procenta.

ktp dp

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK