Analytici nečekají, že ČNB bude na inflaci reagovat změnou sazeb

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Přestože se meziroční inflace v únoru vzdálila od cíle České národní banky, analytici nepředpokládají, že by centrální banka reagovala úpravou úrokových sazeb. Inflace podle nich poroste i v dalších měsících a teprve ve druhé polovině roku se začne meziročně vracet ke třem procentům. Spotřebitelské ceny v únoru meziměsíčně stouply o 0,2 procenta, meziročně pak o 3,7 procenta a dosahují tak nejvyšší hodnoty od listopadu 2008.

Únorový růst cen sice zdaleka není srovnatelný s lednovým skokem o 1,8 procenta meziměsíčně, avšak v meziročním srovnání přináší stále úroveň nad horním limitem cílového pásma ČNB, uvedl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Únorová inflace zřejmě pohled ČNB na úrokové sazby nezmění, doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Centrální banka se podle něj bude nadále klonit k vyčkávací taktice. Středem její pozornosti prý bude zejména případné prolínání současného vyššího růstu cen do inflačních očekávání a vývoj kurzu koruny. "I nadále předpokládáme, že ČNB úrokové sazby letos nezmění," dodal.

Ceny potravin stoupají nepřetržitě již půl roku. Meziroční inflace v cenách potravin nyní dosahuje 6,9 procenta, upozornil analytik Patria Finance David Marek. Základem růstu maloobchodních cen je podle Mertlíka sice zvýšení sazby DPH z deseti na 14 procent, ale obchodníci si přirazili v průměru do cen zboží mnohem více, než by odpovídalo zvýšení daňové sazby. Testují tak koupěschopnost spotřebitelů. "V příštích měsících uvidíme, zda v podmínkách klesajících reálných mezd a spotřeby obyvatelstva neměli 'velké oči'," poznamenal.

Běžného spotřebitele nemile zasáhlo, že zdražují ty nejdůležitější položky na účtech domácností, tedy potraviny a pohonné hmoty, připomněl analytik Home Creditu Michal Kozub. Nejviditelnějším příkladem zdražení jsou vejce, která zdražila meziročně o 39 procent kvůli avizované změně v podmínkách chovu slepic, ale i přísným kontrolám, jestli vejce dovážená z Polska či jiných zemí odpovídají normám. Ke zvýšení ceny přispěla i změna DPH na začátku roku. Výsledkem jsou vejce v ceně až šest Kč za kus. Ceny vajec podle něj zřejmě dále porostou. O několik desítek haléřů je prý zvednou Velikonoce a poptávka hlavně po bílých vejcích, kterých je už nyní nedostatek.

Inflace podle analytika ČSOB Petra Dufka poroste i v dalších měsících, kdy do jejích výsledků ještě "promluví" potraviny, pohonné hmoty a spotřební daně. Kulminovat tak bude pod čtyřmi procenty a teprve ve druhé polovině roku se začne vracet ke třem procentům. Brzdou inflace je i nadále slabá spotřebitelská poptávka, která zde bude i po celý letošní rok. "Ovšem v případě dalšího růstu cen komodit ve světě nebo nepříznivých klimatických podmínek, které by se projevily v cenách potravin, může inflace snadno překročit i hranici čtyř procent," uzavřel Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK