Na počátku roku ekonomika podle analytiků zůstane v recesi

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Zlepšení vývoje tuzemské ekonomiky by podle analytiků oslovených ČTK mělo nastat až v druhé polovině roku. Do té doby bude zřejmě ekonomika čelit recesi a za celý rok 2012 bude hrubý domácí produkt stagnovat, přičemž analytici nevylučují ani mírný pokles, ani mírný růst ekonomiky. Technicky přitom tuzemská ekonomika je již v recesi, když dvě čtvrtletí za sebou HDP klesl.

Česká ekonomika v roce 2011 meziročně vzrostla o 1,7 procenta. V loňském 4. čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta. Mezičtvrtletně HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta.

"Ještě nejspíše nejsme na dně současného ekonomického cyklu, a proto předpokládáme, že první polovina letošního roku bude jednoznačně ve znamení recese. Zlepšení se dá předpokládat teprve až v závěru roku, kdy v ekonomice začne klesat inflace a kdy se nejspíše i zlepší situace na trzích zemí eurozóny," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Podle něj není možné v případě struktury ekonomiky ani letos spoléhat na domácí poptávku. "Roste nezaměstnanost, klesají reálné mzdy, firmy i stát omezují své investice, a tak letošní výkon českého hospodářství bude zcela v rukou exportérů," dodal.

I podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera by výrazněji do růstu HDP měl přispívat pouze čisté export. "Za celý letošní rok očekáváme, že HDP vzroste pouze o 0,1 procenta po loňských 1,7 procenta," uvedl.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče naopak letos očekává pokles ekonomiky o 0,2 procenta. "Jedná se o optimističtější odhad než dřívější pokles o 1,2 procenta. K revizi směrem nahoru jsme přistoupili proto, že dlouhodobé refinanční operace Evropské centrální banky zlepšily dostupnost úvěrů a tím umožnily zvýšit odhad tempa růstu v zemích eurozóny, kam míří drtivá většina našich exportů," uvedl.

V mezinárodním porovnání je český růst podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory "mizerný". "Německá ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí o 1,5 procenta, slovenská ekonomika o 3,4 procenta, polská dokonce o 4,2 procenta a na hraně bankrotu se pohybující Maďarsko rostlo o 1,4 procenta. Všichni tedy rostou rychleji než ČR. Ukazuje se tedy, že zatímco Slováci a Poláci stále v HDP na hlavu dohání Němce, Češi nikoli a trvá to už dlouho. Obávám se, že jdeme portugalskou cestou," uvedl Pikora. Ten letos počítá s poklesem ekonomiky o 0,7 až 1,2 procenta.

Aleš Sosnovský dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK