ČSÚ: Cena benzinu rekordně vysoko, nafla mírně levnější

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rekordně vysoké ceny pohonných hmot dnes potvrdil Český statistický úřad. Podle jeho zjištění se cena nejžádanějšího benzinu Natural 95 v pondělí dostala až na 36,46 Kč za litr a byla tak o čtyři haléře vyšší než o týden dřív. Motorová nafta naopak o dva haléře zlevnila a prodávala se za průměrných 36,92 Kč/l.

 

Nejvíc ale opět zdražil bezolovnatý benzin Special 91, a to o 65 haléřů na průměrných 36,45 Kč/l. Cena se zvýšila i u plynu LPG, který se prodával v porovnání s předchozím týdnem o osm haléřů dráž za 17,85 Kč za litr.

Ceny pohonných hmot sleduje i společnost CCS, podle jejíchž čtvrtečních údajů se litr Naturalu ve středu prodával za průměrných 36,45 koruny a nafta za 36,64 koruny. Podle zjištění CCS tak byla nafta bezmála o 30 haléřů levnější než podle šetření statistiků. Rozdíl v cenách je dán tím, že CCS ceny vypočítává z transakcí na karty CCS na tisícovkách terminálů na všech čerpacích stanicích v tuzemsku, zatímco ČSÚ ceny zjišťuje jen u velkých distributorů.

Za vysokými cenami stojí především vysoká cena ropy na světových trzích, která se v posledních dnech drží kolem hranice 125 dolarů za barel. Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka mohou pohonné hmoty v Česku ještě dál zdražit. "Ceny pohonných hmot mohou ještě do konce tohoto týdne mírně vzrůst. Obzvláště pak v případě benzinu. V průběhu příštího týdne se dočkáme spíše stagnace," řekl ČTK Čermák.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK