Ekonomika loni rostla o 1,7 procenta, letos bude zřejmě stagnovat

09.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. března (ČTK) - Česká ekonomika loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, potvrdil dnes Český statistický úřad svůj předchozí odhad. Letos bude ekonomika podle odhadů analytiků stagnovat, ekonomové nevylučují ani její mírný pokles, ani mírný růst. V loňském čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) proti stejnému čtvrtletí roku 2010 podle zpřesněného odhadu rostl o 0,6 procenta. Mezičtvrtletně HDP v posledním čtvrtletí 2011 naopak klesl o 0,1 procenta. Ekonomika se tak technicky dostala do recese, když hrubý domácí produkt klesl dvě čtvrtletí po sobě.

Ve srovnání s odhady České národní banky byl přitom vývoj ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku nižší o 0,1 procentního bodu v meziročním i v mezičtvrtletním vyjádření.

"Ještě nejspíše nejsme na dně současného ekonomického cyklu, a proto předpokládáme, že první polovina letošního roku bude jednoznačně ve znamení recese. Zlepšení se dá předpokládat teprve až v závěru roku, kdy v ekonomice začne klesat inflace a kdy se nejspíše i zlepší situace na trzích zemí eurozóny," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Pokud jde o růst HDP za celý rok 2011 ve srovnání s rokem 2010 o 1,7 procenta ve stálých cenách, byly mezičtvrtletní přírůstky zaznamenány pouze v prvním pololetí. "Ve druhé polovině roku ekonomika v zásadě pouze stagnovala (nepatrné mezičtvrtletní poklesy ve třetím a čtvrtém čtvrtletí shodně o 0,1 procenta jsou v rámci možné statistické chyby)," uvedl ČSÚ.

O meziroční růst HDP v samotném posledním čtvrtletí 2011 se podle ČSÚ zasloužil vývoj daní z produktů, zejména spotřební daně z tabákových výrobků vlivem předzásobení v reakci na změnu sazeb k 1. lednu 2012.

Značný meziroční přírůstek podle statistiků zaznamenalo zemědělství těžící z příznivých povětrnostních podmínek, jeho váha a tedy i příspěvek k celkové hrubé přidané hodnotě však byly nepatrné.

Přitom podle dnešních předběžných údajů hospodařili loni tuzemští zemědělci s rekordním ziskem 16,4 miliardy korun, který byl ve srovnání s rokem 2010 více než dvojnásobný. Loňský zisk je nejlepší od roku 1998, odkdy statistici tento údaj sledují.

Výrazný pokles naopak postihl odvětví stavebnictví čelící zejména nedostatku zakázek. Na poptávkové straně ekonomiky se o růst HDP zasloužil pouze zahraniční obchod, který vytvořil historicky nejvyšší kladné saldo.

Český statistický úřad dnes zveřejnil rovněž údaje o vývoj mezd v loňském roce. Průměrná mzda v Česku loni vzrostla meziročně o 2,2 procenta na 24.319 Kč. Proti roku 2010 tak Češi brali o 522 korun více. Po odečtení inflace se jejich výdělek ale zvýšil jen o 0,3 procenta. Podle analytiků by se lidé měli připravit na to, že reálná výše mezd letos klesne. Inflace totiž poroste více než mzdy, a i když se lidem platy zvýší, koupí si za ně méně než loni.

Míra inflace v ČR v únoru meziročně zrychlila na 3,7 procenta po lednových 3,5 procenta. V porovnání s letošním prvním měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,2 procenta, což bylo podle statistiků hlavně kvůli zdražení potravin a nápojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK