Komerční banka prodává svůj podíl ve společnosti MUZO

23.12.2003 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Komerční banka a.s. rozhodla o prodeji 52,6 % podílu (49,9 % vlastněno přímo a 2,7 % prostřednictvím opční smlouvy) ve společnosti MUZO, a.s. společnosti Global Payments Inc. za kupní cenu 34,7 milionů USD splatnou v hotovosti.

Transakce je výsledkem komplexního procesu řízeného KB, směřujícího k identifikaci silného partnera pro MUZO. Tento proces začal na počátku roku 2003 a v jeho průběhu byly vedeny diskuse s několika společnostmi působícími v daném oboru. Hlavním cílem procesu byla identifikace takového dlouhodobého partnera, který by poskytl MUZO odborné zázemí a rozvinul MUZO v regionálního leadera na trhu zpracování plateb. KB je přesvědčena, že GP splňuje takové požadavky, a že nejenom zlepší kvalitu služeb poskytovaných MUZO, ale díky rozšíření klientské báze také zabezpečí úspory z rozsahu pro všechny klienty MUZO. Toto bude mít pozitivní vliv na kvalitu služeb dodávaných klientům KB a z toho důvodu KB souhlasila, že v rámci transakce bude s MUZO uzavřena tříletá smlouva.
 
Transakce podléhá schválení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a její dokončení a zobrazení výsledku transakce v účetnictví KB se očekává v prvním čtvrtletí roku 2004.

Komerční banka
 
Komerční banka patří k nejvýznamnějším bankovním institucím nejen v České republice, ale i v regionu střední a východní Evropy. V říjnu 2001 se Komerční banka stala součástí francouzské finanční skupiny Société Générale. Komerční banka poskytuje klientům komplexní služby v oblasti drobného, podnikového a investičního bankovnictví. Prostřednictvím rozsáhlé sítě 322 obchodních míst a přímého bankovnictví zajišťuje Komerční banka obsluhu jednoho a čtvrt milionu klientů z řad občanů i podniků.

MUZO
 
MUZO je největší zpracovatel transakcí platebních karet v České republice, který poskytuje služby většině českých finančních institucí a KB je jeho významný klient. MUZO má přibližně padesáti procentní podíl na trhu a v roce 2002 zpracovalo zhruba 62 milionů transakcí na bankomatech a 33 milionů transakcí prostřednictvím platebních terminálů. K 30. červnu 2003 bylo na autorizační systém MUZO napojeno 1 212 bankomatů a 19 138 platebních terminálů. Společnost měla k 30. červnu 2003 přibližně 3 miliony aktivních karet napojených na databázi autorizačního systému.

Global Payments
 
GP je významný poskytovatel služeb zpracování elektronických transakcí pro individuální klienty, obchodníky, finanční instituce a vládní agentury. GP poskytuje širokou škálu služeb platebního styku včetně kreditních a debetních karet, služebních nákupních karet a služeb převodu hotovosti.

Zdroj: Tisková zpráva Komerční banky

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ