Akcie v Praze posílily, index PX se ale nad 1000 bodů nedostal

12.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražský akciový trh dnes dopoledne o půl procenta oslabil. Hlavní index PX kolem 11:00 ubral proti pátku 0,44 procenta a zůstal pod hranicí 1000 bodů na 993,5 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Z velkých emisí nejvíc ztrácí ČEZ a Erste Bank, daří se naopak Komerční bance.

 

ČEZ odepisuje 1,5 procenta na 795 korun, Erste Bank ztrácí necelé procento k 461 korunám.

"Pražská burza vstupuje do nového týdne poklesem, když následuje západoevropské burzy, které ztrácejí po pátečním rozhodnutí ISDA o aktivaci CDS kontraktů na řecké dluhopisy. Vzhledem k tomu, že se tato událost všeobecně očekávala, je reakce trhu mírná," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Naopak akcie Komerční banky si připisují 0,77 procenta na 3774 Kč.

Rostou také akcie mediální CETV, aktuálně o více než půl procenta ke 138 korunám.

"Americká mediální společnost Time Warner bude napřesrok podle názoru vlivného deníku The Wall Street Journal mít ideální příležitost k převzetí CETV. Time Warner se podle WSJ již brzy ocitne na rozcestí: CETV, jíž rostou náklady na obsluhu dluhu, bude muset věřitelům v březnu 2013 zaplatit 130 milionů dolarů a The Wall Street Journal má za to, že firma na to pravděpodobně nebude mít. Někteří analytici pak podle komentáře WSJ očekávají, že firma bude postupovat pomalu a vloží do CETV o něco více peněz, aby jí pomohla překonat krizi." uvedl Mokoš.

Dnes nejsou na trzích očekávána žádná významná makrodata. Pohyby zbývajících titulů na pražské burze jsou minimální. S podprůměrnou aktivitou se zatím potýkají akcie ČEZu, NWR nebo Telefóniky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK