Maďarská ekonomika letos podle OECD sklouzne do recese

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 13. března (ČTK) - Maďarská ekonomika se v letošním roce propadne do recese. Předpověděla to dnes podle agentury Reuters Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Vyzvala rovněž maďarskou vládu k rychlému uzavření úvěrového dohody s mezinárodními věřiteli a k novým opatřením ke snížení rozpočtového deficitu.

OECD předpokládá, že maďarská ekonomika letos klesne o 0,6 procenta. V příštím roce by ale měla oživit a stoupnout o 1,1 procenta. V loňském roce se maďarský hrubý domácí produkt podle údajů statistického úřadu zvýšil o 1,7 procenta.

"Celkově se předpokládá, že ekonomika bude začátkem roku 2012 v recesi. Mírné oživení by mělo začít ve druhé polovině roku díky určitému růstu důvěry a zlepšujícím se finančním a ekonomickým podmínkám ve světě," uvedla OECD. Dodala, že hlavním úkolem maďarských politiků je stabilizovat ekonomiku a obnovit dlouhodobější hospodářský růst pomocí strukturálních reforem.

OECD ve své zprávě rovněž podpořila obavy Evropské komise, že nové maďarské zákony podkopávají nezávislost tamní centrální banky. Tyto obavy komplikují snahu Maďarska zajistit si novou dohodu o záložním úvěru od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Ministři financí zemí Evropské unie dnes navíc zřejmě rozhodnou, že by Maďarsku mělo být zmraženo 495 milionů eur (přes 12 miliard korun) z kohezního fondu EU z peněz určených na rok 2013. Důvodem je, že Budapešť dostatečně nebojuje proti nadměrným rozpočtovým deficitům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK