Důvěra investorů v Německo v březnu stoupla nejvýš od června 2010

13.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku tento měsíc dál výrazně vzrostla. Index německého výzkumného ústavu ZEW stoupl na 22,3 bodu z únorových 5,4 bodu a dostal se nejvýše od června 2010, sdělil dnes institut.

 

Už minulý měsíc index ZEW vyskočil o zhruba 27 bodů z lednových minus 21,6 bodu. Dnešní výsledek výrazně překonal odhady ekonomů, kteří podle agentury Reuters čekali v průměru zlepšení na 10 bodů. Údaje ZEW se zakládají na průzkumu u 285 analytiků a investorů z období od 27. února do 12. března.

Údaje dál podpořily naděje na to, že se největší evropská ekonomika vyhne recesi. "Toto zvýšení se dá interpretovat jako první reakce na oddlužení Řecka," řekl ekonom ZEW Michael Schröder. Podle něj už je velmi nepravděpodobné, že by se Německo dostalo do recese.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vykázala mírný mezičtvrtletní pokles. Většina analytiků ale předpokládá, že v letošním prvním čtvrtletí bude Německo stagnovat, a těsně se tak vyhne recesi, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Německá vláda počátkem roku snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 0,7 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce má ekonomika podle vládní prognózy oživit a stoupnout o 1,6 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK