HN: Kalousek chce pracujícím důchodcům zrušit slevu na dani

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chce pracujícím důchodcům od příštího roku zrušit slevu na dani, tedy možnost odepsat si z daní necelých 24.000 korun ročně. Nové opatření by podle ministerstva financí mělo do státního rozpočtu přinést 2,5 miliardy korun. Návrh, který mají Hospodářské noviny (HN) k dispozici, má Kalousek předložit na dnešní poradě ekonomických ministrů.

 

K důchodu si v Česku přivydělává přibližně 150.000 lidí. "Zároveň se toto opatření bude týkat i osob s plně invalidním důchodem," píše se v materiálu ministerstva. To by znamenalo další desítky tisíc lidí navíc.

 

Ministerstvo financí chce v rámci úspor vrátit situaci do roku 2007, kdy lidé v důchodu neměli možnost slevu na dani uplatňovat. Přinejmenším část aktivních penzistů by však nové opatření mohlo odradit od snahy o přivýdělek. Snahou státu by přitom měl být opak, píšou HN.

 

Kalouskův návrh je součástí plánu vlády, jak v příštím roce ušetřit 42 miliard korun. Jedná se o jeho druhý podobný návrh škrtu, který by dolehl na důchodce. Nedávno přišel s nápadem zmrazit penze.

 

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) ale vláda důchody úplně zmrazit nechce a má asi šest variant, jak by se od příštího roku mohly penze zvyšovat. Podle něj by zpomalení růstu penzí mělo být jen dočasné po dobu ekonomické stagnace.

 

Kabinet plánuje škrty a další opatření kvůli udržení plánovaných schodků rozpočtu a nezadlužování země. Opozice i odbory vládní záměry kritizují.

 

vrk

 

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK