Vláda dnes bude schvalovat zmrazení výdajů v letošním rozpočtu

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Vláda se dnes bude zabývat zmrazením výdajů letošního státního rozpočtu za 23,6 miliardy korun. Důvodem opatření je letos očekávaný výpadek příjmů rozpočtu. Kabinet také projedná exportní strategii České republiky pro roky 2012 až 2020, kterou vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Na zmrazení výdajů se již dříve shodla poradě ekonomických ministrů. Úspory budou podle ministerstva financí nutné i v dalších letech. Schválený rozpočet pro letošek počítá s deficitem 105 miliard korun. Rozpočet byl ovšem navržen v době, kdy MF očekávalo příznivější vývoj ekonomiky. Podle nejnovější lednové predikce MF očekává letos růst ekonomiky o 0,2 procenta.

Exportní strategie definuje 12 prioritních zemí pro český export jako jsou Brazílie, Čína, Indie, Irák, Ukrajina či Spojené státy. Materiál MPO obsahuje i 25 zájmových zemí, na které má být rovněž upřena zvýšená pozornost. Samostatně jsou pak uvedeny členské země EU.

Vláda dále projedná modernizaci železniční trati Studénka-Mošnov za 500 milionů korun, kterou předloží ministerstvo dopravy. Ministerstvo předloží také návrh podpory dálkové říční dopravy. Podle mluvčího úřadu Martina Nováka vychází z návrhu kompenzací za nesplavné dny na Labi, který v minulosti schválila Evropská unie.

Ministři posoudí vypsání výběrového řízení na správu, evidenci a údržbu nemovitého majetku ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Jeho hodnota se odhaduje na 1,672 miliardy korun bez DPH.

Vláda by dnes měla jmenovat novináře Ondřeje Malého (32) pátým členem rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který nastoupí na uvolněné místo po Petru Štěpánkovi (ODS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK