Akcie v Praze o procento rostou, kopírují západoevropské trhy

14.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. března (ČTK) - Pražský akciový trh dopoledne kopíroval vývoj na hlavních trzích a rostl. Hlavní index PX si v 11:00 připsal 0,93 procenta a vyhoupl se přes tisíc bodů na 1002,1 bodu. Hlavním tahounem růstu jsou akcie Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy.

"Evropské trhy navazují na pozitivní náladu ze zámoří, kde hlavní indexy rostly nejrychlejším tempem od prosince po lepších makrodatech a příznivých výsledcích zátěžových testů amerických bank," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Hlavním tahounem růstu v Praze jsou akcie Erste Bank, které následují západoevropský bankovní sektor a připisují si 2,5 procenta na 463,30 Kč. Akcie Komerční banky po dvou dnech růstu stagnují na 3831 Kč.

Posiluje i většina dalších titulů obchodovaných na pražské burze, daří se zejména developerovi Orco a technologické KITt digital. Oba tituly přidávají kolem tří procent.

Nepatrně ztrátové byly dopoledne Telefónica a Unipetrol, které oslabily kolem čtvrt procenta. Přes procento na 11.556 Kč odepsala tabáková Philip Morris.

Mokoš upozornil, že dnes po uzavření trhu bude přepočtena báze regionálního indexu CECE, v rámci něhož si české akcie polepší. Váha jejich zastoupení v indexu CECE vzroste o 0,25 procentního bodu na 23,74 procenta. Největší negativní změna, co do počtu akcií jednotlivých titulů tvořícího bázi indexu, postihne Erste Bank. Počet jejích akcií, s ohledem na růst ceny v posledním čtvrtletí, klesne o 28,05 procenta. "Počet zastoupených akcií klesne také u společnosti Unipetrol, a to o 25 procent, naopak zastoupení akcií CETV vzroste o rovných 40 procent. Váha maďarských titulů nepatrně vzroste o 0,02 procenta, zatímco polské akcie si pohorší o 0,27 procenta," uvedl Mokoš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK