Uplatnění práva při krádeži v restauraci

15.03.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Odcizil vám někdo odloženou věc v restauraci či čekárně u lékaře? Škodu musíte uplatnit do patnáctého dne od chvíle, kdy jste se o škodě dozvěděli. V závěrečné části třídílné minisérie pojednáváme o uplatnění práva na náhradu škody.

V předešlých článcích jsme si probrali základy problematiky odpovědnosti za škodu způsobenou na vnesených nebo odložených věcech. V následujících řádcích společně nastíníme otázku uplatnění práva na náhradu škody.

 

Nejlépe ihned

Škoda vzniklá na základě situace popsaných v předešlých článcích na vnesených nebo odložených věcech musí být uplatněna bez zbytečného odkladu. Maximální časová lhůta jest stanovena nejpozději do patnáctého dne po dni, kdy jsme se o škodě dozvěděli. S ohledem na složitost prokazování po odnesení svršků mimo restauraci a následné dohadování s provozním, že škoda vznikla v provozovně musíme jednat rychle.

Příloha: Jak zákon káže…

  • Občanský zákoník

§ 436
 Právo na náhradu škody musí být uplatněno u provozovatele bez zbytečného odkladu. Právo zanikne, nebylo-li uplatněno nejpozději patnáctého dne po dni, kdy se poškozený o škodě dozvěděl.

Nejvyšší soud 1 Cz 70/82

K uplatnění práva na náhradu škody na odložených věcech postačí, je-li tento nárok uplatněn např. u vedoucího provozovny  nebo u pracovníka této provozovny, pokud ten, kdo nárok uplatňuje, nemohl vědět, že k přijetí uplatnění takového nároku byl organizací určen někdo jiný.

Jakou formou?

Jakým způsobem se má náhrada škody uplatnit není zákonem předepsána. Může být provedena jak písemnou, tak ústní formou. Opět nutno zdůraznit, že pro budoucí prokazování lze jedině doporučit písemnou formu. Sepsání jednoduchého vyjádření provozovatele, jenž uznává škodu a zavazuje se do určitého termínu nahradit škodu, bude pro zákazníka ideální řešení.


Příloha: Jak zákon káže 2

  • Občanský zákoník

§ 434

 (1) Za klenoty, peníze a jiné cennosti se takto odpovídá jen do výše stanovené prováděcím předpisem. Byla-li však škoda na těchto věcech způsobena těmi, kteří v provozu pracují, hradí se bez omezení.

 (2) Bez omezení se hradí škoda i tehdy, jestliže byly věci převzaty do úschovy.

Složitost dokazování

Zákon nám v dané problematice stanovuje jasná pravidla, které určují odpovědnost za škodu na vnesených nebo odložených věcech. Druhou stranou mince bude případné prokazování tvrzení, že věc měla určitou hodnotu a opravdu jsme ji v restauraci, ordinaci apod. skutečně měli sebou. Zajistit si na místě uznání ze strany provozovatele, neb okamžitá úhrada škody představuje optimální řešení. V případě problémů zajistit si svědky, nalézt staré účtenky ztracených věcí bude složitější. Argumentace provozního, že jste si sebou do restaurace žádnou bundu nevzali, přestože je leden a bydlíte na druhém konci města by obstát neměla.

Co říci závěrem? V hromadné dopravě se můžeme dočíst: „Better safe than sorry.“ Tak málo ukradených a zničených věcí, méně právních sporů a pohodový večer u sklenky vína v naší oblíbené restauraci.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY