ČSÚ: Tuzemské byty budou v nejbližší době dál zlevňovat

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ceny tuzemských bytů budou v nejbližším období pravděpodobně pokračovat v mírném poklesu. Ve střednědobém výhledu bude vývoj cen bydlení záviset na kondici ekonomiky a hospodářském vývoji v zahraničí. Na tiskové konferenci Českého statistického úřadu to dnes řekl ředitel odboru statistiky cen úřadu Jiří Mrázek.

 

"Cenový pokles by se mohl zastavit, ale podle našich dat z konce roku 2011 lze očekávat, že mírný pokles bude dál pokračovat," uvedl Mrázek.

Minulý týden statici zveřejnili čísla, podle kterých tržní ceny starších i nových bytů v závěru loňského roku dále klesaly. Prodejní ceny starších bytů se meziročně snížily o 4,3 procenta. Novostavby, jejichž ceny sledují statistici zatím jen v Praze, zlevnily o 2,9 procenta.

Ve srovnání s průměrem roku 2008 byly novostavby v Praze levnější na konci loňského roku o 4,8 procenta. V případě starších bytů ve srovnání se základnou třetího čtvrtletí 2009 ceny klesly o 8,3 procenta.

V mimopražských regionech se ceny staršího bydlení v posledním čtvrtletí 2011 meziročně snížily o 4,6 procenta. V Praze starší byty ve stejném období ve srovnání s předešlým rokem zlevnily o 3,2 procenta.

Čísla o cenách bytů a rodinných domů zveřejňuje v Česku pravidelně také Hypoteční banka. Ceny nemovitostí k bydlení se podle jejího HB Indexu v závěru roku 2011 příliš nezměnily. Průměrné tržní ceny bytů se ve srovnání s loňským třetím čtvrtletím podle tohoto ukazatele snížily o procentní bod. Ceny rodinných domů se naopak mírně zvýšily.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK