Řecko za solidního zájmu a výhodněji prodalo pokladniční poukázky

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko aukci prodalo pokladniční poukázky se splatností tři měsíce a v objemu 1,3 miliardy eur (asi 31,9 miliardy Kč). Poptávka více než dvakrát překročila nabídku a zároveň se snížil úrok, za který Atény nové papíry prodaly. Řecko prodává krátkodobé dluhopisy v den, kdy má splatit starší dluhy za zhruba 14,5 miliardy eur.

 

Řecká agentura pro správu dluhu uvedla, že průměrný úrok se proti minulé aukci snížil o 36 bazických bodů a dosáhl 4,25 procenta. Zatím poslední srovnatelná aukce byla v polovině února.

Takzvaný poměr bid-to cover, který vyjadřuje, jak velký měl trh o papíry zájem, činil 2,69. Zůstal tak na zhruba stejné úrovni jako minule, kdy činil 2,7. Zájem o pokladniční poukázky byl tedy o 170 procent vyšší, než jaká byla nabídka.

Pokladniční poukázky, které Řecko prodává každý měsíc, jsou teď pro Atény jediným tržním zdrojem příjmů. Většinu poukázek zpravidla kupují řecké banky, což znamená, že dosažený úrok věrně neodráží skutečné napětí na trhu.

Dnešní aukce Řecku pomůže splatit emisi starších poukázek, které jsou splatné 23. března. Mnohem významnější je ale dnešní splatnost dluhopisů v objemu 14,5 miliardy eur, kvůli čemuž Řecko spěchalo se záchranným úvěrem. Bez něj by celou částku Atény splatit nedokázaly.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK