RHI: Zaměstnanci chtějí dovolenou navíc a pružnou pracovní dobu

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Zaměstnanci považují za nejhodnotnější firemní benefity jeden nebo dva týdny dovolené navíc, velmi si cení i flexibility v rámci pracovní doby. Pět týdnů dovolené a pružná pracovní doba zároveň patří mezi nejčastěji poskytované benefity. Vyplývá to z výsledků studie Salary & Benefits Guide mezinárodní personální agentury Robert Half.

"Zatímco před několika lety si zaměstnanci cenili především příležitosti dalšího vzdělávání, dnes preferují možnost delší dovolené a flexibilitu práce. Zaměstnanci velmi oceňují, pokud jim zaměstnavatel umožní využívat pružnou pracovní dobu nebo home office (možnost práce z domova)," řekl dnes novinářům ředitel Robert Half International pro Českou republiku Aleš Křížek.

Paradoxem je podle Křížka to, že velká část specialistů si kvůli své nepostradatelnosti stejně nedokáže celou dovolenou vybrat. "Na slaďování pracovního a soukromého života teď není optimální doba," podotkl.

Stejně jako loni patří mezi další nejčastěji poskytované benefity notebook, občerstvení na pracovišti a stravenky. Do desítky nejrozšířenějších benefitů dále patří jazykové kurzy a odborné vzdělávání. Proti roku 2009, kdy jazykové kurzy i odborné vzdělávání patřily mezi pětici nejhodnotnějších benefitů, se ale mezi pětkou nejcennějších již nevyskytují.

Také loni zaměstnavatelé přistupovali k omezování nabídky benefitů. Odebrání alespoň jednoho benefitu potvrdilo 48 procent respondentů. "Pokud k odebírání docházelo, týkalo se to nečastěji jazykových kurzů a 13. platů," upozornil Křížek s tím, že 13. platy se ruší dlouhodobě.

Salary & Benefits Guide 2011- 2012 obsahuje informace o zaměstnaneckých výhodách a průměrných hrubých mzdách odborníků v oblasti financí a účetnictví, obchodu, marketingu a farmacii, IT a telekomunikací, lidských zdrojů, logistiky, zákaznického servisu, manažerské podpory a práva. Výzkum se uskutečnil od 30. listopadu do 19. prosince 2011 a zúčastnilo se ho přes 1500 respondentů. Hlavním zdrojem informací byl online průzkum zaměstnaneckých výhod a mezd mezi kandidáty, pohovory s kandidáty a informace od klientů Robert Half International.

Mezinárodní společnost Robert Half International s více než 350 pobočkami po celém světě se specializuje na vyhledávání a výběr odborníků na stálý pracovní poměr i na časově omezené projekty.

Nejčastější benefity: pět týdnů dovolené navíc

stravenky

pružná pracovní doba

notebook

občerstvení, nápoje

Nejhodnotnější benefity podle zaměstnanců:

pět týdnů dovolené

šest týdnů dovolené

home office (možnost práce z domova)

služební automobil i k pracovním účelům

pružná pracovní doba

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK