Americké akcie začaly po dlouhém růstu poklesem

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. března (ČTK) - Americké akcie dnes začaly poklesem a jejich indexy ztrácely v polovině dne kolem půl procenta. Investoři si vybírají oddechový čas po dlouhé sérii růstu, v níž hlavní indexy stouply na maxima za téměř čtyři roky.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času (17:00 SEČ) klesl o 0,5 procenta na zhruba 13.170 bodů. Půl procenta ztrácel rovněž širší index S&P 500, který klesl na 1402 bodů, a Nasdaq Composite Index, který se snížil na 3056 bodů.

Index S&P rostl v osmi z devíti posledních obchodovacích dní, kdy získal celkem pět procent. V pondělí se dostal na nejvyšší úroveň od května 2008 a byl necelých deset procent od svého rekordního maxima 1565,15 bodu z října 2007.

Akciové trhy táhnou vzhůru slábnoucí obavy z dluhové krize v eurozóně a proud příznivých údajů z americké ekonomiky. Dnes vyšly údaje naznačující oživení americké obytné výstavby,

Analytici čekali korekční pokles a vybírání zisků již dříve, v posledních dnech však trh většinou překonával počáteční slabost a končil růstem. "Trh vypadá, že by asi potřeboval odpočinek, ale moc by mě nepřekvapilo, kdyby během dne oživil. Objevuje se to už pravidelně, což je pozoruhodné, " řekl agentuře Reuters Jack Ablin z Harris Private Bank.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK