Analytici: Vstup nového operátora na trh je nepravděpodobný

20.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. března (ČTK) - Pravděpodobnost vstupu nového mobilního operátora na český trh je za současných podmínek pro aukci kmitočtů velmi nízká. Uvedli to analytici oslovení ČTK. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pondělí zveřejnil návrh podmínek aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě, které dávají prostor pro vstup další telekomunikační firmy. Nový operátor by mohl zvýšit konkurenci a snížit ceny, které jsou v evropském srovnání příliš vysoké.

"Při tak vysoké nasycenosti, v regionu střední a východní Evropy již tak relativně malého, mobilního trhu v ČR a vysokých vstupních nákladů, by byla návratnost investice dlouhá," uvedl Tomáš Tomčány z Patria Finance.

Podle navrhovaných podmínek musí současní operátoři v případě účasti v aukci poskytnout v rámci tzv. národního roamingu své sítě GSM novému operátorovi, aby se dorovnalo jeho nízké pokrytí. Zároveň budou muset učinit velkoobchodní nabídku v sítích LTE, která by umožnila vstup tzv. virtuálních operátorů. Podmínka národního roamingu však podle Tomčányho může z návrhu vypadnout, což by vstup nového hráče znemožnilo.

Případný vstup nového operátora by podle analytika J&T Milana Vaníčka mohl mít výrazný negativní dopad na tržby a marže nynějších operátorů. Podle něj ale například navržené podmínky pokrytí nedostupných míst mohou vystavovat případného nového hráče dodatečným nákladům, které mohou způsobit neefektivnost takového podnikatelského záměru.

Zveřejněné podmínky aukce nejsou podle analytika Cyrrusu Ondřeje Moravanského příliš překvapivé. "Odhadovaná celková vyvolávací cena kmitočtů ve výši 9,2 miliardy korun je mírně vyšší, než byly naše dřívější odhady, nicméně ne nijak zásadně," uvedl analytik Cyrrusu Ondřej Moravanský.

ČTÚ chce do konce letošního roku v aukci nabídnout kmitočty uvolněné přechodem z analogového na digitální televizní vysílání v pásmu 800 MHz a další frekvence v pásmech 1800 a 2600 MHz prostřednictvím aukce. Do té se budou moci přihlásit jak stávající operátoři, tak i zájemci o vstup na trh. Část současných operátorů již dala najevo, že se bude snažit podmínky aukce změnit.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK