Loňský zisk Generali kvůli odpisům řeckých dluhů klesl o polovinu

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čistý zisk největší italské pojišťovny Assicurazioni Generali se vloni kvůli odpisům řeckých dluhopisů a dalších aktiv snížil o 50 procent na 856 milionů eur (20,9 miliardy Kč). V letošním roce čeká skupina, která působí i na českém trhu, zřetelné oživení ziskovosti.

 

Generali odepsala za loňský rok z provozního výsledku zhruba jednu miliardu eur a ze svých investic do řeckých dluhopisů odepsala 76 procent. Provozní zisk dosáhl 3,9 miliardy eur, zhruba tolik jako v roce 2010. Hrubé příjmy z pojistného klesly o 5,5 procenta na 69,2 miliardy eur (1,7 bilionu Kč) kvůli snížení v divizi životního pojištění.

"Náš výsledek zasáhla jednorázová oprávka, která souvisela hlavně s řeckými státními dluhopisy a s podílem na firmě Telco a v tomto roce se nebude opakovat," uvedl k výsledkům generální ředitel Generali Giovanni Perissinotto. Slabší zisky za loňský rok vykázaly i další velké evropské všeobecné pojišťovny Allianz, Axa a Zurich Financial.

Generali dnes uvedla, že ve střednědobém výhledu plánuje zvýšení provozní ziskovosti na více než pět miliard eur. V letošním roce by se měl provozní výsledek pohybovat mezi 3,9 až 4,5 miliardy eur.

Generali je třetí největší pojišťovnou v Evropě. Na českém trhu je podle tržního podílu pátou největší pojišťovnou. Spolu se skupinou PPF vlastní společný podnik Generali PPF Holding, který ovládá Českou pojišťovnu a je aktivní v celkem 14 zemích střední a východní Evropy.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK