SZ: Berlín zvýší garance v ESM a přistoupí na navýšení fondu

21.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 21. března (zpravodaj ČTK) - Garance Německa ve stálém záchranném fondu eurozóny, Evropském stabilizačním mechanismu (ESM), by v rámci diskutovaného navýšení jeho kapacity mohly stoupnout z předpokládaných 211 miliard eur na zhruba 280 miliard eur (6,85 bilionu Kč). Napsal to dnes deník Süddeutsche Zeitung (SZ). Berlín doposud jakékoli navýšení fondu odmítal. Podle SZ s ním ale kvůli tlaku dalších zemí Evropské unie a USA bude nucen souhlasit.

ESM začne fungovat od poloviny roku a k dispozici má mít 500 miliard eur. Další rok s ním má souběžně existovat i dosavadní prozatímní Evropský fond finanční stability (EFSF). Ten má celkový kapitál 440 miliard eur. Jejich souhrnná "palebná síla", pomocí níž mají chránit země eurozóny před šířením dluhové krize, je ale jen 500 miliard eur.

Některé země eurozóny a finanční trhy nyní tlačí na to, aby se kapacita fondů podstatně zvýšila, a aby tak mohly v případě potřeby pomoci i velkým ekonomikám jako Španělsku a Itálii. Německo jako největší přispěvatel však navýšení fondů dosud striktně odmítalo. Minulý týden se objevily zprávy o možné alternativě v podobě zvýšení jejich kapacity na 700 miliard eur, na což by Berlín údajně mohl přistoupit.

O budoucí podobě ESM mají podle SZ na konci března jednat ministři financí eurozóny v Kodani.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK