GfK: Nálada spotřebitelů v Německu se v dubnu mírně zhorší

27.03.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nálada německých spotřebitelů se ve výhledu na příští měsíc nečekaně mírně zhoršila a zastavila tak růstový trend, který trval šest měsíců. Nadále však zůstává blízko nejvyšší hodnoty za rok. Náladu postihly hlavně rekordní ceny pohonných hmot, uvedl dnes výzkumný institut GfK.

 

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, klesl na 5,9 bodu z 6,0 bodu v předchozím měsíci. Analytici očekávali zlepšení indexu na 6,1 bodu.

GfK v prohlášení upozornila, že i přes mírný pokles je indikátor stále stabilní a ukazuje, že soukromá spotřeba bude i nadále významnou oporou ekonomického růstu Německa. GfK odhaduje, že výdaje spotřebitelů stoupnou v průměru v reálném vyjádření letos o jedno procento. Mohou tak pomoci zabránit tomu, aby německá ekonomika sklouzla do recese.

Solidní stav trhu práce v Německu podpořil výdaje spotřebitelů a průzkumy opakovaně ukazují, že soukromá spotřeba je světlým bodem ekonomiky. Stabilní důvěra spotřebitelů je pak další známkou toho, že Německo odolává krizi v eurozóně, která ničí jeho partnery.

Německá ekonomika od finanční krize v roce 2009 zažívá silné oživení, které přerušil jen mírný pokles v posledním čtvrtletí loňského roku kvůli slabému vývozu. Podle některých ekonomů to však byl jen výkyv a část z nich dokonce již zlepšila odhady ekonomického růstu země. Nicméně rizika stále zůstávají. Patří mezi ně vysoké ceny pohonných hmot a inflace, která v únoru nečekaně stoupla na 2,3 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK