Řecká ekonomika podle expertů letos klesne až o pět procent

02.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecká ekonomika letos klesne asi o pět procent, zatímco míra nezaměstnanosti se zvýší na zhruba 20 procent. Předpovídá to výzkumný ústav IOBE, který patří mezi nejprestižnější mozkové trusty v Řecku. Výhled, který ústav nastínil, může ohrozit plnění cílů fiskální politiky, k nimž se Řecko zavázalo.

 

Předpokládaný vývoj, který ústav zveřejnil ve své čtvrtletní zprávě, je pesimističtější, než výhled od analytiků Evropské komise a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Ti počítají na letošek s propadem řecké ekonomiky o 4,7 až 4,8 procenta.

Na řeckou ekonomiku tvrdě doléhají dopady dluhové krize, kvůli nimž už se začalo spekulovat, že Řecko možná bude potřebovat další finanční pomoc. Premiér Lukas Papadimos minulý týden podotkl, že Řecko udělá maximum, aby žádnou další pomoc už nepotřebovalo, přímo ji ale nevyloučil.

V rámci podmínek druhého záchranného úvěru, na němž se Řecko dohodlo s ostatními členy eurozóny a měnovým fondem, budou muset Atény zavést další úsporná opatření. Hospodářské oživení a návrat k růstu ekonomiky se nečeká v Řecku dřív než v roce 2014.

"Předpokládáme, že recese bude i letos velmi hluboká," řekl novinářům šéf ústavu IOBE Jannis Sturnaras. Řecko by prý mělo rychleji privatizovat, aby přilákalo zahraniční investory.

Zpráva také uvádí, že míra inflace klesne z loňských 3,1 procenta na méně než jedno procento, což bude výsledek pokračujícího poklesu poptávky. Míra nezaměstnanosti se naopak ještě bude zrychlovat a v průměru bude 20 procent. Loňský průměr činil 17,3 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK