ČS očekává letos růst ekonomiky o 0,5 pct., KB stagnaci

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. dubna (ČTK) - Česká spořitelna zlepšila odhad vývoje ekonomiky pro letošní rok a očekává letos růst o 0,5 procenta. Ještě v lednu přitom analytici banky předpokládali stagnaci ekonomiky. Vyplývá to z nových odhadů banky. Naopak Komerční banka v uplynulých dnech zhoršila odhad a místo růstu o 0,1 procenta očekává letos stagnaci ekonomiky.

 

"Za lepším odhadem není žádný fundamentální faktor. Očekáváme lepší vývoj v Německu a oproti lednu již v našich úvahách nehraje tak významnou roli katastrofický scénář vývoje v eurozóně," uvedl analytik České spořitelny Martina Lobotka.

Výhled zlepšila Česká spořitelna i pro příští rok, kdy by měla ekonomika růst o 2,4 procenta. Analytici Komerční banky naopak i pro příští rok zhoršily odhad růstu, a to na 1,2 procenta.

"V souladu s revizí výhledu pro eurozónu od našich kolegů ze Société Générale a v souladu se slabším domácím HDP za čtvrté čtvrtletí 2011 jsme zrevidovali směrem dolů naši předpověď. Z pohledu struktury byly v roce 2012 sníženy spotřeba domácností kvůli nižší dynamice reálných mezd, a zásoby. Částečně to bylo kompenzováno lepším vývojem čistých vývozů," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Loni ekonomika rostla o 1,7 procenta.

Zatímco analytici spořitelny očekávají letos meziroční pokles ekonomiky v prvním a druhém čtvrtletí a následné oživení, ekonomové Komerční banky počítají s poklesem ekonomiky ve třech čtvrtletích a až na konci roku s oživením.

Vyšší by měla být podle analytiků Komerční banky letos inflace. Ta by měla podle Škopa stoupnout na 3,4 procenta především kvůli vyšším cenám potravin a pohonných hmot. Podle analytika České spořitelny Martina Lobotky by měla inflace letos stoupnout ke třem procentům, přičemž ceny zvyšují především regulované ceny a zvýšení nepřímých daní.

Česká národní banka očekává letos stagnaci ekonomiky, bez vládních opatření by ekonomika letos podle guvernéra ČNB Miroslava Singera rostla o 0,4 procenta. Ministerstvo financí pro letošní rok počítá podle lednové prognózy se stagnací ekonomiky, respektive s mírným růstem hrubého domácího produktu o 0,2 procenta. Novou prognózu MF zveřejní ke konci dubna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK