Akcie v USA kvůli eurozóně a Fedu dopoledne prudce klesly

04.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 4. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným poklesem, kterým reagovaly na potíže v eurozóně po zprávě o slabém zájmu o španělské státní dluhopisy. Jednou z příčin poklesu cen akcií byl ale také obsah zápisu z posledního jednání měnového výboru tamní centrální banky (Fed).

V poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.061 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 1,1 procenta. Širší index S&P 500 měl podobnou ztrátu a nacházel se blízko 1398 bodů, zatímco index Nasdaq Composite odepisoval 1,6 procenta na 3063 bodů.

Španělsko v aukci nabídlo státní dluhopisy se střednědobou splatností, umístilo ale papíry jen za zhruba 2,6 miliardy eur (asi 64 miliard Kč). To je méně, než se čekalo. Slabý zájem posunul vzhůru úroky, které musí Madrid za vypůjčené peníze platit.

Zápis z posledního jednání Fedu pak ukázal, že mezi centrálními bankéři není velká ochota k dalšímu kolu takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Část analytiků se přitom domnívala, že toto opatření, kdy Fed nakupuje státní dluhopisy, je pravděpodobné.

Akciím nepomohla ani relativně příznivá statistika, podle které soukromý sektor v USA v březnu podle organizace ADP vytvořil asi 209.000 pracovních míst. To je víc, než se čekalo a potvrzuje to, že situace na trhu práce se dál zvolna zlepšuje. Mírně klesl index aktivity ve službách, drží se ale v růstovém pásmu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK