Americké akcie uzavřely týden bez větších změn, euro slábne

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie na amerických trzích uzavřely zkrácený obchodní týden bez výraznějších změn, v zisku ale skončily některé tituly z oblasti vyspělých technologií. Týden jako celek byl ale ztrátový, index S&P 500 má za sebou nejhorší týden od začátku letošního roku a většina analytiků se domnívá, že pokles bude pokračovat. Na devizových trzích se kvůli potížím Španělska dál propadá euro.

 

Dow Jonesův index odepsal 14,61 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,11 procenta na hodnotě 13.060,14 bodu. Podobně již zmíněný index S&P 500 oslabil o 0,06 procenta na 1398,08 bodu, index Nasdaq Composite naopak o 0,40 procenta zpevnil a uzavřel na 3080,50 bodu. Dnes je na burzách v USA i ve většině dalších zemí kvůli Velkému pátku zavřeno.

Pozornost trhu se znovu stáčí k západní Evropě, která se už více než dva roky potýká s dluhovou krizí. Největší obavy mají investoři z vývoje ve Španělsku, přestože Madrid slibuje reformy a chystá se zahájit prodej dvou zbývajících bank, v nichž má vláda podíl. Nervozita se projevuje mimo jiné i růstem výnosů španělských státních dluhopisů.

K růstu indexu Nasdaq Composite pomohly především akcie řetězce Bed Bath & Beyond. Firma dosáhla mnohem lepších výsledků hospodaření, než čekal trh, na což její akcie zareagovaly růstem asi o deset procent. Dostaly se tak nejvýše v historii.

Index S&P 500 za celý týden oslabil o 0,7 procenta, což je od začátku roku zatím nejvíc. Analytik Marc Pado ze společnosti DowBull.com ale řekl, že po růstu o zhruba 30 procent z minima loni v říjnu začínají být investoři nervózní. Růst výnosů státních dluhopisů by podle nich mohl být předzvěstí podobných problémů, které loni způsobily na burzách citelný propad cen.

Stejné obavy ovlivňují i dění na devizových trzích, kde se kurz eura v posledních dnech výrazně snížil. Jednotná evropská měna dokonce spadla pod 1,20 CHF, přestože tuto hranici švýcarská centrální banka vehementně brání a nechce dopustit, aby nad ni kurz švýcarského franku vystoupil. K dolaru je euro nejslabší za tři týdny.

Euro k dolaru oslabilo o 0,6 procenta na 1,3064 USD, během obchodování se ale propadlo až na 1,3033 USD. K japonskému jenu euro spadlo na čtyřtýdenní minimum 106,86 JPY, než se trochu zotavilo na 107,58 JPY. To byl ale i tak propad o 0,7 procenta.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK