Čtvrtletní zisk výrobce chytrých telefonů HTC prudce klesl

06.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čistý zisk tchajwanského výrobce chytrých telefonů HTC se v letošním prvním čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 4,5 miliardy tchajwanských dolarů (necelé tři miliardy Kč). Důvodem je ostřejší konkurence ze strany rivalů Apple a Samsung Electronics. Oznámila to dnes firma.

 

Tržby meziročně klesly o 35 procent na 68 miliard tchajwanských dolarů. V samotném březnu se však meziměsíčně zvýšily zhruba o polovinu. Firma doufá, že ve druhém čtvrtletí budou tržby podpořeny novými modely s rychlými grafickými čipy a vyspělými hudebními a fotografickými funkcemi.

HTC tento měsíc uvede na trh novou modelovou řadu One. Ta má podniku pomoci získat zpět tržní podíly, o které ho připravily Apple a Samsung. "Březnové tržby stouply. Pokud bude tento trend pokračovat, můžeme očekávat celkem silné druhé čtvrtletí," řekl jeden z analytiků makléřské společnosti Yuanta Securities. "Tržby by proti prvnímu čtvrtletí mohly stoupnout o 40 procent," dodal.

HTC je pátým největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Podle výzkumné skupiny IDC měla firma v loňském roce na světovém trhu s chytrými telefony téměř devítiprocentní podíl, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK