Ruská centrální banka zavádí nová opatření na posílení likvidity

09.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 9. dubna (ČTK) - Ruská centrální banka zavádí nová opatření na posílení likvidity. Nad rámec nynějších úrokových sazeb začne od 17. dubna pracovat s týdenními aukcemi na řízení likvidity, jejichž prostřednictvím chce lépe usměrňovat sazby peněžního trhu. Měla by tak být schopna účinněji bojovat s inflací a zároveň na devizových trzích umožnit volnější pohyb kurzu rublu.

Aukce, které umožní zvyšovat či snižovat objem peněz v bankovním sektoru, posunou ruskou centrální banku o trochu blíž k politice operací na otevřeném trhu. Tento přístup využívá mnoho centrálních bank na Západě, včetně například americké centrální banky (Fed).

"Toto řízení likvidity je součástí širších změn, které povedou k režimu inflačního cílování," poznamenal hlavní ekonom finančního ústavu UralSib Alexej Devjatov. "Oni teď začínají hovořit o lepším řízení likvidity, toto je další krok," dodal.

Základní úrokové sazby ale centrální banka podle očekávání nechala beze změn. Refinanční sazba tak zůstává na osmi procentech a podobně jednodenní fixní repo, které slouží de facto jako strop sazeb peněžního trhu, zůstává na 6,25 procenta. Jednodenní depozitní sazba zůstává na rovných čtyřech procentech.

"Nynější úroveň sazeb peněžního trhu v rámci pásma pro pohyb úrokových sazeb považujeme pro nadcházející měsíce za odpovídající," uvádí centrální banka. Připouští ale, že rizika růstu inflace jsou na vzestupu.

Centrální banka od úterý zavádí novou týdenní depozitní sazbu, která se bude utvářet podle nabídky a poptávky a jejímž cílem je snížit kolísavost sazeb peněžního trhu a zvýšit efektivitu politiky úrokových sazeb. Strop této sazby centrální banka stanovila na 4,75 procenta.

Počínaje příštím týdnem bude centrální banka vždy v pondělí v 18:00 moskevského času (16:00 SELČ) oznamovat, zda bude v týdenní aukci snižovat či zvyšovat objem peněz v bankovním systému. V úterý v 10:15 ráno oznámí i maximální objem likvidní operace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK