Růst počtu lidí neplnících závazky se loni zpomalil na 6,1 pct

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. dubna (ČTK) - Nárůst počtu lidí, kteří neplní své závazky, se loni zpomalil. Zatímco v roce 2010 stoupl počet takových lidí meziročně o 9,6 procenta, loni to bylo o 6,1 procenta. ČTK o tom informovalo sdružení Solus. Členství ve sdružení dává firmám přístup k informacím o klientech, kteří měli nebo mají potíže se splácením závazků.

Ke konci roku 2011 evidovalo sdružení Solus záznam o dluhu u více než jednoho milionu spotřebitelů. Celková dlužná částka po splatnosti překročila 40 miliard korun.

"Přes složitou ekonomickou situaci přibylo v roce 2011 významně méně nových osob neschopných plnit své smluvní závazky, než v roce 2010," uvedl tajemník sdružení Jan Stopka. Vývoj přisuzuje rostoucímu počtu společností, které se do činnosti Solusu zapojují.

Z hlediska regionů patří i nadále k nejproblémovějším Ústecký kraj, kde nebylo ke konci roku schopno plnit své závazky 14 procent populace starší 18 let. Dvouciferný podíl vykazují ještě Karlovarský kraj (13 procent) a Liberecký kraj (11 procent). Nejméně potíží se splácením svých závazků mají dlouhodobě obyvatelé kraje Vysočina (pět procent).

Pomaleji rostl také počet dlužníků opožďujících se s placením z řad firem a podnikatelů. Více než 73.000 firem a podnikatelů (meziročně o 22,3 procenta více) dlužilo ke konci roku členským společnostem přes 4,16 miliardy korun. V porovnání s rokem 2010 tempo růstu dlužníků v prodlení kleslo meziročně o deset procentních bodů.

Sdružení Solus má 38 členů. Je mezi nimi 17 nebankovních finančních společností, 11 bank, tři stavební spořitelny, čtyři telekomunikační operátoři, dvě energetické společnosti a jeden velkoobchodní řetězec. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků. Sdružení vzniklo v létě 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK