Kvůli zabezpečení svahu se na Medardu začalo opět těžit

11.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sokolov 11. dubna (ČTK) - Na bývalém dolu Medard u Sokolova se začalo kvůli zabezpečení snahu nad vznikajícím jezerem znovu těžit uhlí. Sokolovská uhelná ho zde plánuje vytěžit asi 1,2 milionu tun. ČTK to dnes potvrdil mluvčí Sokolovské uhelné a.s. (SUAS) Josef Michalský. Důl Medard se už několik let napouštěním mění v rekreační vodní plochu. "Podle harmonogramu začaly práce na Medardu v úterý 10. dubna," řekl ČTK Michalský.

"Prvotním důvodem pro obnovení těžby byla nestabilita svahu po napouštění. Se stoupající hladinou by podle dosavadních měření nebyl svah dlouhodobě stabilní," řekl ČTK technický ředitel Sokolovské uhelné Jiří Pöpperl. Podle něj by další variantou byly takzvané přitěžovací práce na patě svahu, ale tam se připravují pláže jezera budoucí rekreační oblasti.

Protože se těží relativně blízko obce Svatavy, uhelná společnost přistoupila na to, že se bude těžit od 6:00 do 18:00. "Aby byl v noci klid. Při tomto tempu by se mělo těžit asi tři roky. Bude potřebná i následná rekultivace," dodal Pöpperl.

Jezero Medard je zatím největším rekultivačním projektem Sokolovské uhelné. Téměř na 500 hektarech plochy zde vznikne jezero široké 1,5 kilometru a dlouhé čtyři kilometry. Kolem se vytvářejí plochy pro rekreační využití i další rozvoj regionu.

Sokolovská uhelná vloni, po ukončení těžby na dole Družba, snížila meziročně těžbu asi o 900.000 tun na 7,4 milionu tun. Těží už jen na dolu Jiří.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK