Lagardeová: MMF již získalo do krizových fondů 316 miliard USD

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mezinárodní měnový fond (MMF) podle jeho šéfky Christine Lagardeové již má od členských zemí slíbeno, že přispějí nejméně 316 miliardami USD do krizových fondů, potřebných na zvládnutí dluhové krize v eurozóně. Uvedla to dnes agentura Reuters.

 

"Máme závazné přísliby v celkové výši 316 miliard USD a bude jich více," řekla ve středu Francouzka Lagardeová nadaci Bertelsmann před pátečním zahájením jednání členských zemí MMF a Světové banky. Cílem setkání je podle Reuters zvýšit rizikové fondy MMF o minimálně 400 miliard USD v reakci na zvýšené náklady při odvracení krize v Itálii a Španělsku.

Předpokládá se, že skupina předních ekonomik světa G20 by mohla schválit zvýšení finančních prostředků MMF až o 500 miliard dolarů. Podle Reuters se sice možná do sobotního závěru jednání konečnou dohodu sjednat nepodaří, země G20 by se ale měly shodnout na potřebném objemu a podrobnosti nechat na červnový summit G20 v Mexiku.

Potřebu zvýšit "palebnou sílu" MMF ukázaly obnovené problémy Španělska a Itálie, jimž se minulý týden výrazně zvýšily náklady na úvěry v podobě růstu výnosů státních dluhopisů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK