Zetor v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně tržby o 46 pct

19.04.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brněnský Zetor letos v prvním čtvrtletí zvýšil meziročně tržby o 46 procent, přesáhly miliardu korun. Jedním z důvodů je zakázka pro Irák, kterou podepsal loni. Skupina vydělala před zdaněním v prvním kvartále 49 milionů korun oproti loňskému zisku za stejné období jeden milionu korun. Zetor to dnes uvedl v tiskové zprávě.

 

Podle firmy lze příznivý vývoj přičíst zejména zakázce na dovoz traktorů do Iráku, ale i poptávce na tradičních trzích, mezi které patří Polsko, Česko nebo Slovensko.

"První čtvrtletí letošního roku je pro nás mimořádně příznivé. Vnímáme zvýšenou poptávku po našich traktorech, a to napříč celou produktovou škálou, přičemž vzrostl podíl traktorů s vyšším výkonem, což se projevilo ve vyšší marži," uvedl finanční ředitele Zetor tractors Petr Veselý. Podle něj roste poptávka po traktorech firmy také v tuzemsku.

Firma letos plánuje několik novinek. Začátkem dubna představila nový model traktoru Forterra HSX s výkonem přes sto koňských sil. Podle firmy jde o univerzální traktor, ke kterému zemědělci mohou připojit několik typů zemědělského nářadí. Zetor chce letos nabídnout i nový model malého traktoru. Představí jej na podzim. Jeho pojmenování zatím nepředstavila. Jednou z možností je návrat k značce Major, jejíž výroba skončila v roce 2006. Zetor aktuálně zaměstnává více než 800 lidí.

"Usilujeme o to, aby pořízení zemědělské techniky značky Zetor bylo pro naše zákazníky chytrou volbou, která jim výrazně usnadní práci a ušetří náklady," uvedl výrobní ředitel Zetor tractors Marián Lipovský.

Novinky mají firmě pomoci ke zvýšení prodejů na více než 5000 traktorů v letošním roce. Brněnský Zetor loni podle předběžných hospodářských výsledků vydělal 118 milionů korun. Konsolidovaný zisk výrobce traktorů stoupl meziročně o dvě procenta. Firma loni zvýšila počet zaměstnanců o 11 procent na 839.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK